Přečteno: Dvůr mlhy a hněvu

Autor: Sarah J. Maas
Počet stran: 664
Rok vydání: 2015/ překlad 2017
Nakladatelství: CooBoo
POZOR, RECENZE MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY K PRVNÍMU DÍLU - DVŮR TRNŮ A RŮŽÍ
Anotace:  Feyre přežila střet s Amaranthou a vrátila se na Jarní dvůr. Avšak ani zdaleka nemá klidu, protože ji neustále pronásledují vzpomínky na to, co musela udělat, aby osvobodila Tamlina i jeho lid. A stejně tak nemůže zapomenout ani na smlouvu s Rhysandem, s kterým má strávit jeden týden v měsíci. Ač je nyní vznešenou vílou, srdce má stále lidské. A navíc si postupně uvědomuje, že na obzoru se objevuje ještě mnohem větší zlo, než jaké kdy zažila. A tak zatímco se snaží vyznat v zákrutech vílího života, zjišťuje, že její role zachránkyně ještě neskončila. Avšak dokáže se vyrovnat s nebezpečím, které se k ní blíží?

Z mého pohledu...
Po přečtení prvního dílu mi bylo hned jasné, že nutně potřebuji i druhý. Trochu mě překvapil svou velikostí, ale musím říct, že po jeho přečtení rozhodně ničeho nelituji...

Dnes to asi vezmu z druhého konce a začnu obálkou a hlavně vazbou. Už u recenze na první díl jsem psala, že mi celkem vadí, když je tak silná kniha v měkké, paperbackové vazbě. Na jednu stranu je dobře, že série pokračuje ve stejné vazbě a formátu, ale bohužel to asi budu vytýkat u každého dílu, protože skoro 700 stránková kniha v této vazbě se špatně čte a upřímně jsem měla i strach jí pořádně otevřít, aby se mi nezlomil hřbet, jako u předchozího dílu.
Ale co se obálky týče, mohu jen chválit a rozhodně by od mě dostala pět hvězdiček z pěti. Pojďme si ale říct něco málo k samotnému příběhu.
Feyre si pomalu zvyká na to, jaké to je být vílou a objevuje stále nové schopnosti, o kterých dříve nevěděla. Psychicky na tom ale není zrovna nejlépe. Každou noc se budí s děsivými nočními můrami, které ji od návratu na Jarní dvůr pronásledují. Vyčítá si vše, co se pod Horou stalo a jen těžko se s tím vším vyrovnává.
K tomu všemu je ještě vázaná domluvou s Rhysandem a tak s ním musí strávit vždy jeden týden v měsíci. A teď mě prosím neukamenujte, ale vždy budu mít radši Tamlina, než Rhyse. A už vůbec se mi nelíbí Rhysandův přístup k tomu, kdy k němu Feyre bude chodit. Vždy pro ni přijde v nejvíc nevhodnou chvíli a osobně si myslím, že to skutečně dělá schválně. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se Rhys rozhodne zakročit vůči Tamlinovým rozhodnutím.

Když to srovnám s prvním dílem, v této knize je rozhodně mnohem víc akce. Celé prostředí se změnilo z pohádkového na temné a nebezpečné a i Feyre značně dospěla. Celkově by se dalo říct, že autorka vše povýšila na úplně jinou úroveň a tuto knihu už bych neodložila, jako předchozí díl.
Autorka má sice ve zvyku trochu zdlouhavé začátky, ale jakmile se v příběhu něco začne dít, už se od knihy nedokážete odtrhnout i přesto, kolik má stran.
V knize jsou také mnohem rozvinutější a propracovanější vztahy a nechybí ani několik nových postav, které dále rozvíjejí děj.
Autorka bohužel moc dobře ví, jak zakončit knihu a tak už se nemohu dočkat, až vyjde třetí díl!

Knihu hodnotím 93% a mockrát děkuji nakladatelství CooBoo na poskytnutí knihy k recenzi!

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Na knihu se právě chystám, pojede se mnou na dovolenou :) Jen se bojím, že ji přečtu mrknutím oka a po zbytek dovolené se budu nudit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já měla knihu také s sebou na dovolené, ale nedočetla jsem ji (chybělo mi posledních 100 stran).. Nějak nebyl čas na čtení :D
      N.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, i já se na knihu chystám a už se na ní neskutečně těším... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze :) knížku jsem měla přečtenou jedním dechem 😍 líbila se mi mnohem víc, než první díl. Strašně moc se těším na pokračování.

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní recenze. Z knihy jsem měla naprosto stejně pocity a nemůžu se dočkat dalšího dílu! Třetí díl má být stejně dobrý, ne-li lepší 😍

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky