Přečteno: Deník tramvajačky

Autor: Karolína Hubková
Počet stran: 200
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Mladá fronta
Anotace: Už odmala se chtěla stát tramvajačkou nebo prezidentkou. A protože se jí dětský sen splnil ve velkém stylu, stala se Karolína Hubková rovnou hvězdou pražského dopravního podniku. Jak vidí svět z kabiny řidičky tramvaje? Proč opustila svět modelingu a vybrala si profesi, která bývá vnímána jako tradičně mužská? Co má ráda na retro tramvajích? Odlehčené vyprávění nejen z pražských tramvajových kolejí vás rozesměje a ukáže, že život umí být navzdory všem svým nečekaným zatáčkám nádherná jízda.

Z mého pohledu...
Věřím, že autorku Karolínu Hubkovou možná někteří z vás znají z instagramu. Pokud vás její příspěvky baví, máte stejný humor a zajímá vás zákulisí tramvajového provozu, tohle je něco pro vás. Pokud nic ze zmíněného nesplňujete, ale chcete trochu nahlédnout pod pokličku toho, jak vypadá práce tramvajáka, také nešlápnete vedle.

Kniha je typickým deníkem. Je rozdělená do větších oddílů podle jednotlivých roků (od 2018 do 2022), v rámci těchto oddílů najdete jednotlivé odstavce textu oddělené datumy. Kniha vychází z instagramových popisků (které autorka rozšířila či poupravila), nečekejte tudíž žádné dlouhé odstavce textu, spíš naopak. Zároveň zde vyvstává otázka, zda kniha pravidelným sledujícím dá něco nového. Já autorku sice sleduji, ale zase ne nijak do hloubky, takže toto nejsem schopná posoudit.

Pro úplné "nováčky v oboru" autorka připravila také různé vysvětlivky, které jsou barevně odděleny, takže v textu nezanikají a dozvíte se třeba, co znamená, když vyjede záloha, co je zrychlovač nebo šejdr.

Co ale rozhodně dostanete navíc oproti instagramu je krásné grafické zpracování. Knihu ilustrovala Monika Pavlovičová, která si krásně vyhrála s ilustracemi, které jsou jednoduché a mají jen tři barvy, ale do knihy celkově krásně zapadly. Mimo to zde najdete taky černobílé fotografie. 

Na konec vám přidám i ukázku, ať se můžete podívat trochu blíže a udělat si představu o grafickém zpracování knihy.




Za zaslání knihy k recenzi děkuji Albatros Media!

Komentáře

  1. Taky jsem to před létem četla. V létě jsem pak už věděla, že mi nepomůže ani mobilní klima a na to čtení kromě dovolené nebudu mít chuť. Tahle horka v posledních letech nějak blbě snáším. Ale abych se vrátila ke knize... Není to špatné, ale že by to bylo nějaké vrcholné umění, tak to asi ne. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá recenze knihy 'Deník tramvajačky'! Vedle fascinujícího pohledu do světa tramvajové dopravy je důležité také uvažovat o možnostech, jak sdílet a propagovat podobné obsahy. Email marketing může být skvělým nástrojem pro autory a nakladatelství k dosažení širšího čtenářského publika. Platforma jako WebMailShop ( Visit WebMailShop
    ) umožňuje efektivní a cílenou komunikaci, která může podstatně zvýšit viditelnost takových děl

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky