Itálie #1 - kostel Piedigrotta

Jednou ze zajímavostí městečka "Pizzo" , které spolu navštívíme v příštím článku, je kostelík Chiesetta di Piedigrotta. Bohužel na internetu jsem toho moc nenašla, takže všechno, co vám teď povím jsem se dozvěděla na letáčku, který jsem si z Itálie přivezla (díkybohu je v angličtině).

Podle legendy byla loď s posádkou z Neapole zastižena prudkou bouří. Námořníci se shromáždili v kapitánově kajutě, kde visel obraz Panny Marie. Začali se modlit a dali jí slib, že když přežijí bouři, postaví kapli, kterou jí věnují. Loď se sice potopila, ale námořníci dokázali doplavat až na břeh. Přinesli s sebou obraz Panny Marie a lodní zvon. Rozhodli se zachovat slib a vykopali malou kapli ze skály, kde umístili obraz naproti moři, kde ztroskotali. Neexistují žádné existující dokumenty, které by tuto legendu potvrzovaly, ale vzhledem k věcem nalezeným v kapli a okolnostem to rozhodně není nemožné.

Kolem roku 1880 se místní umělec Angelo Barone, který vlastnil malé papírnictví ve městě rozhodl věnovat svůj život této kapli. Každý den chodil
do kaple, rozšiřoval prostory a přidával sochy představující život Ježíše a svatých.
Angelo zemřel 19. května 1917 a jeho syn po něm převzal jeho rozdělanou práci a díky němu kostel dostal podobu, která mu zůstala dodnes, protože po jeho smrti nebyl nikdo, kdo by v jeho práci pokračoval.
Bohužel na konci 60. let byl kostel vystaven vandalismu. Mladému muži se podařilo dostat dovnitř a poničit několik soch. Naštěstí na konci tohoto desetiletí se synovec Angela rozhodl vrátit z Kanady, kde byl slavným sochařem, zpátky do Pizza. Původně měl zůstat jenom dva týdny, ale když viděl, v jakém stavu kostel je, rozhodl se ho opravit. Několikaměsíční restaurování bylo dokončeno v roce 1986.

A teď se pojďme podívat na některé sochy.

Holy Mass (mše svatá)


The central nave (hlavní loď chrámu)
Sem patří ještě jedna socha- tu bohužel nemám vyfocenou.


The frescoes (fresky)

The miraculous division of bread and fish by Jesus ( Zázračné rozdělení chleba a ryb Ježíšem)


Medaillons (medailony)

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky