Přečteno: Pečeme s Kafkou

Autor: Tom Gauld
Překlad: Michala Marková
Počet stran: 160
Rok vydání: 2017/ překlad 2018
Nakladatelství: PLUS
Anotace: Britský humor, ostré pero a nezaměnitelný vizuální styl jednoho z nejtalentovanějších kreslířů současnosti. Týden co týden kreslí Tom Gauld stripy pro britský deník The Guardian. Vynalézavě v nich mísí literární kritiku s pop-kulturními odkazy a vtipnou zkratkou komentuje literární svět. Dozvíte se třeba, jak vypadá dron-kniha, že jedním z archetypů hrdinky je kyborgyně, že častá chyba nezkušených autorů detektivek je málo podezřelých nebo jaksi žádná vražda…

Můžete si také udělat kvíz: ROMÁNY SE PŘEKLÁDAJÍ POMOCÍ… černé magie, minirobotů, tvrdé práce, osmózy?

Tyto komiksové stripy pro vás ovšem přeložila Michala Marková!

Ilustrátor a komiksový kreslíř Tom Gauld se narodil v roce 1976 a vyrostl ve skotském hrabství Aberdeen. Pravidelně přispívá svými komiksovými stripy do periodik The Guardian, The New York Times a The New Scientist. Žije s rodinou v Londýně.


Z mého pohledu...
Dneska pro vás mám o něco kratší recenzi a zároveň tip na dárek pod stromeček pro každého milovníka knih. 
Jedná se o sbírku komiksových stripů od Toma Gaulda, kterého určitě všichni znáte, aniž byste o tom věděli. Obrázek, který vám přidám níže, totiž obletěl celý facebook a mnohokrát jsem ho viděla i na instagramu a věřím, že vy také.

A čím je tahle knížka tak skvělá? 
Každý knihomol se v ní najde, podobně jako u komiksů od Sarah Andersenové (Dospělost je mýtus, Ubulená hromádka štěstí). Zatím co Sarah je ale hodně zaměřená na ženy knihomolky, Tom Gauld zasahuje mnohem  širší publikum a řekla bych, že se bude líbit i starším čtenářům (obrázků). 
V jednotlivých komiksech se objevují buďto samotné knihy, a nebo postavy, jako například Alenka z Říše divů nebo Sherlock. Najdete zde ale i autory, jako je například Kafka nebo Vergilius. 

Je obdivuhodné, jak se autor dokázal vyjádřit jen s poměrně jednoduchými kresbami a téměř bez textu a všelijakého dlouhého vysvětlování a popisů. Poklona samozřejmě patří i překladatelce, která má na české verzi obrovskou zásluhu.


Za zaslání mockrát děkuji Albatrosmedia!

Komentáře

  1. Tenhle kousek má kamarádka, tak jsem si prohlížela. Často je to hodně výstižné a vtipné! :-D
    Přeju ti krásné svátky. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, navnadila jsi mě, vypadá to vážně dobře. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky