Přečteno: Křiváci

Autor: Maureen Johnsonová
Překlad: Zuzana Bičíková
Počet stran: 336
Rok vydání: 2018/ překlad 2019
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Ellinghamova akademie je slavná soukromá škola ve Vermontu, na kterou chodí ty nejbystřejší hlavy, vynálezci a umělci. Založil ji Albert Ellingham, magnát z počátku 20. století, který toužil vytvořit báječné místo plné hádanek, spletitých stezek a zahrad. „Místo, kde je škola hrou,“ jak říkával. Krátce po jejím otevření mu ale unesli ženu a dceru. A jediné skutečné vodítko je posměšná hádanka, seznam všech možných způsobů vražd, která je podepsaná trochu děsivým pseudonymem. Stal se z toho jeden z největších nevyřešených zločinů americké historie.

Stevie Bellová je nadšená fanynka skutečných zločinů, právě začíná prvním rokem studovat na Ellinghamově akademii a má vskutku ambiciózní plán: chce tenhle případ vyřešit. Tedy až se vyrovná s náročnými požadavky na nové škole a se svými svéráznými spolužáky. Ale stane se něco velmi podivného: zločinec se vrátí na místo činu…


Z mého pohledu...
Ellinghamova akademie je jedna z těch škol, na kterou se dostanou pouze výjimečné děti, ze kterých se následně stanou slavní umělci nebo třeba vynálezci. Akademie v sobě ale skrývá tajemství a spoustu hádanek. A taky jeden nevyřešený zločin.

Když na Ellingham nastoupí Stevit, jakožto nadaná studentka, všechno se zdá být v pořádku. Postupem času a shodou několika událostí ale dochází k závěru, že není jiná možnost, než se dávno nevyřešený případ pokusit rozluštit. A vrhá se do toho po hlavě.

Jestli mě na této knize něco naprosto pohltilo hned od začátku, byla to atmosféra Ellinghamovy akademie. Skoro jsem měla pocit, jako bych stála uprostřed chodby ve staré budově. V tomhle ohledu autorce nemám vůbec co vytknout a atmosféra příběhu je opravdu skvělá!

Během celého příběhu vám dělá společnost Stevie, kterou si zkrátka zamilujete. Snadno se do ní vžijete a velice rychle vás vtáhne do děje. Dost možná vás i nakazí svým zapálením pro zločiny a budete se společně snažit zjistit, co se vlastně stalo.

Příběh je vyprávěn ve dvou dějových liniích. Ta první se vrací o několik let zpátky a postupně nám odkrývá příběh Ellinghamovy akademie. Druhá se odehrává v současnosti z pohledu Stevie, o které jsem psala výše.

Autorka zvolila poměrně jednoduchý styl psaní, o to rychleji ale ubíhá příběh. Nenarazila jsem ani na žádné výplňové scény, které by celý děj zbytečně zdržovaly.

Křiváky vám mohu rozhodně doporučit jako skvělou YA detektivku, která zaujme nejednoho čtenáře. Hodnotím 85% a za zaslání mockrát děkuji Albatrosmedia.

Komentáře

Oblíbené příspěvky