Knižní radůstky #6

Ahoj všichni!
Už je to nějaká doba, co nevyšly knižní radůstky a protože se mi tu opět nakupilo hodně nových knih, chtěla bych vám je teď postupně všechny představit. Však to znáte, nedokážu z knihkupectví odejít jen s jednou a vždy musím mít alespoň dvě... No, dost o mých problémech, teď už k těm knihám.

Jako první tu mám knížku Jackaby od Williama Ritterse. Na tu už jste mohli vidět recenzi. Přidávám i anotaci.
Příběh detektiva, který se zabývá paranormálními jevy, překypuje troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese.
Abigail Rooková právě přicestovala do New Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R.F. Jackabyho, detektiva objasňujícího nevysvětlitelné jevy, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého - což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že za vším stojí nelidská stvůra, jejíž existenci policie - s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea - vytrvale popírá.

Pozorovatelka (Petra Braunová, Leny Payerová)
Šestnáctiletá Natálie prodělala mozkovou obrnu, a je upoutaná na invalidní vozík. Její otec psychickou
zátěž, kterou starost a péče o takové dítě představuje, nezvládl a záhy rodinu opustil. Natálie tedy vyrůstá s matkou, starším bratrem, malou sestřičkou a za pomoci asistentky navštěvuje integrovanou školu. I když je nadprůměrně inteligentní, její fyzická stránka a špatná výslovnost bohužel budí v lidech dojem, že je mentálně postižená. Přesto studuje. píše na počítači a pohotově komunikuje se svým okolím. Statečná dívka se umí s životem prát, a díky osobitému humoru zvládá situace pro mnohého člověka nepřekonatelné. 
Příběh se rozvíjí ve chvíli, kdy se matka rozhodne přestěhovat do jiného města, nejen aby zpřetrhala vzpomínky, ale především aby dceři umožnila vzdělání na bezbariérovém gymnáziu. Nový život tak začíná všem...
Kniha je fikce, avšak spoluautorkou je dívka, která v podobné situaci je a raduje se ze života, jako všichni ostatní. I ona je hodnověrná a bystrá pozorovatelka.
Tuto knížku už mám také přečtenou, a v nejbližší době se můžete těšit na recenzi.

Kde hvězdy stále září (Trish Dollerová)
Co si Callie pomatuje, je na útěku se svou matkou, která ji jako dítě unesla od otce. Callie nikdy nežila normální život- nikdy neměla opravdový domov, nikdy nepoznala svou rodinu, nechodí do školy a nejčastěji se živí jídlem z automatů. A když její matku zatkli a Callie se vrací ke svému otci, musí najít způsob, jak nechat minulost za sebou a jak se stát součástí velké rodiny. A hlavně musí věřit, že láska opravdu existuje a ona může být milována, nejen využívána. A jaké místo se k tomu hodí víc, než malé městečko na Floridě s velkou řeckou komunitou, kde je celý rok krásné počasí, oceán je za rohem a rybářské lodi každé ráno vyrážejí na lov?
Trish Dollerová napsala neuvěřitelné poutavý a drsný příběh o tom, jak se vyrovnat se ztrátou, zradou i láskou - a hlavně, příběh o tom, jak neztratit sám sebe. 

Řeky Londýna (Ben Aaronovitch)
Jedna z nejúspěšnějších městských fantasy uplynulého desetiletí vás zavede do Londýna, ve kterém u policie slouží čarodějové a po ulicích se prohánějí zlovolní duchové či božstva na válečné stezce. 
Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáš v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování jisté vraždy pokusil získat svědeckou výpověď od muže, který byl sice mrtvý, ale jinak znepokojivě výřečný, což mi zajistilo pozornost vrchního inspektora Nightingalea, posledního čaroděje Anglie. A právě tehdy začal můj příběh.
Nyní jsem policejní detektiv a čarodějův učeň, první učedník za padesát let, a můj svět už není zdaleka tak jednoduchý jak býval.

Nedej se (Rainbow Rowellová)
Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem.
Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal. 
Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění - možná taky poslední rok jeho života - a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku. Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. Beze stopy zmizel. A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub. 

A na závěr knížka, kterou mám momentálně rozečtenou..

Jak stvořit dívku (Caitlin Moranová)
Co byste dělali, kdybyste během dospívání zjistili, že to, co vás rodiče naučili, prostě nestačí?
Píše se rok 1990. Čtrnáctiletí Johanna Morriganová si v televizním pořadu utrhla tak příšernou ostudu, že už nemá žádný důvod být dál Johannou. A tak si vymyslí identitu Dolly Wildeové- hubaté gotičky a sexuální průzkumnice se zálibou v alkoholu! Cce zachránit svou chudou bohémskou rodinu tím, že se stane spisovatelkou - podobně jako Jo v románu Malé ženy nebo sestry Brontëovy, ale bez toho umírání v mladém věku. 
V sedmnácti se opíjí, kouří a zkouší všechny druhy sexu. Pracuje pro hudební magazín, kde ve svých recenzích o šesti stech a méně slovech pitvá hudební skupiny.
Ale co se stane, když si Johanna uvědomí, že její Dolly má jednu fatální chybu? Stačí krabice plná nahrávek, stěna plná plakátů a hlava plná paperbacků k tomu, aby se dala stvořit dívka?

Komentáře

  1. Popravdě jsem docela dost zvědavá jak se ti bude líbit "Jak stvořit dívku". Mě hodně šokovala a moc nadšená jsem z ní nebyla.
    Jinak na "Nedej se" od Rainbow Rowelové se těším!:)
    Pěkný výběr knih!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář!
      Jak stvořit dívku jsem dnes dočetla a zatím na ní moc nemám názor, článek bude asi až s odstupem času.. No a Nedej se jsem právě začala číst :)
      N.

      Vymazat
  2. Krásné přírůstky! :)
    Nedej se a Kde hvězdy stále září mám na wishlistu, tak snad se ke mně dostanou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedej se právě čtu a zatím vypadá skvěle!
      Díky za komentář :)
      N.

      Vymazat
  3. Všechny vypadají super! Tak ať dělají jen radost :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky