Přečteno: Řekni mi tři věci

Autor: Julie Buxbaumová
Počet stran: 334
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2016/ překlad 2016
Anotace: Jessie má pocit, že je všechno nanic. Před dvěma lety jí zemřela maminka. Teď se musela přestěhovat do Los Angeles, protože táta se znovu oženil. Do školy plné zbohatlických dětí naprosto nezapadá a nový nevlastní bratr ji ignoruje. Pak jí ale začnou přicházet maily od někoho, kdo si říká Někdo Nikdo. Tajemný pisatel, který chce zůstat v anonymitě se postupně stává jejím průvodcem v nové škole i v novém životě. Dokáže jí poradit, s kým se má začít bavit, chápe její pocity osamělosti i smutku. Každý den si navzájem odhalují tři věci ze svých životů, a i když se nikdy neviděli,stávají se z nich přátelé. Kdo je tajemný NN? Vída ho Jessie ve škole a neví o tom?

Z mého pohledu...
Jessie rozhodně nemá jednoduchý život. Od smrti její maminky už s ní jde vše jen od desíti k pěti. A nová manželka jejího otce tomu opravdu nepomáhá. O novém nevlastním bratrovi ani nemluvím. Aby toho nebylo málo, Jessie je donucena
se přestěhovat do LA a začít chodit do nové školy. A její spolužáci rozhodně nejsou žádní andílci, spíš naopak, Jessie si připadá jako v pekle a má pocit, že celý její život jedno velké peklo je. To se ale změní ve chvíli, kdy Jessie přijde email od někoho, kdo si říká Někdo Nikdo. Tajemný NN jí nabídne, že jí pomůže se začlenit, poradí jí s kým se bavit a na koho si naopak dát pozor. Ze začátku se mu Jessie brání, ale brzy pochopí, že právě NN je její poslední nadějí ve škole normálně fungovat. A ono opravdu, rady od NN vždycky zaberou a Jessie si díky němu najde i kamarádky. Děj se nejvíc rozvíjí ve druhé polovině knihy, kdy Jessie pátrá po tom, kdo je NN. Ale jak se má rozhodnout, když se nechce setkat a ona má podezření hned na tři kluky?

Tato knížka už od prvních stránek splňuje podmínku, že se dobře a rychle čte. Celý děj je doplněn emaily a zprávami, u kterých si člověk trochu odpočine od vyprávěného děje. Kdo je NN asi uhodnete poměrně brzy, a dost možná v tom předběhnete Jessy, ale to knize neubírá na kvalitě. Dalším plusem je, že celá kniha se netočí jen kolem lásky a tajemného NN, ale autorka popisuje i pocity Jessy, takže vás naprosto vtáhne do děje. A co musím pochválit jako poslední, celý děj je realistický a uvěřitelný. Teda až na to, že nechápu, kde NN přišel k jejímu emailu.
Celkově hodnotím 70% a doporučuji přečíst :)
A otázka na závěr, dáte do konce roku 40 pravidelných čtenářů?

Komentáře

  1. O knize jsem vůbec neslyšela ani jsem na ni nikde nenarazila, ale docela mě zaujala. Tak.. narozeniny mám za chvíli. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky