Přečteno: Moudré z nebe

Odkaz
Autor: Richard Skolek
Počet stran: 98
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Backstage Books
Anotace: Dětský deníček pro dospělé čtenáře. Kniha Moudré z nebe je dětským deníčkem, který je však určen dospělým čtenářům. Nenajdete zde žádnou literární uhlazenost, žádný vysoký styl, jen vyprávění malého kluka, který si nebere servítky, často odbíhá od tématu a plete páté přes deváté.

Z mého pohledu...
Úplně na začátek bych chtěla říct, že jsem tuto knihu četla jako e-knihu a za její poskytnutí k recenzi
moc děkuji samotnému autorovi!

Tato kniha je deníčkem malého chlapce a odehrává se v letech 1992 - 1997. Už od začátku zaujme tím, že je psaná hovorovou češtinou a kniha začíná ve chvíli, kdy vypravěč ještě chodí do školky. Hlavní hrdina je tak trochu outsider a podle mě moc nesplňuje požadavky svých rodičů na dokonalého syna a tak se ho snaží zapsat do všech možných kroužků a do sportovní
třídy ve škole, do které později chodí. Hlavního hrdinu si stoprocentně oblíbíte už na začátku a zaujme vás také to, jak se vyrovnává s tím, že je podle všech nedokonalý. Většina dětí by asi brečela, nebo byla nešťastná, ale on to bere s nadhledem a ještě si z toho chvilkami dělá legraci. Svým chováním mě bavil celou knihu a autorovi se povedlo napsat knihu tak autenticky, že to vypadá, jako by to skutečně malé dítě psalo a skoro bych řekla, že kniha je seskládaná z dlouhých souvětí nespisovných vět. A to je právě to, čím je tato kniha odlišná od ostatních.
Na druhou stranu Richard není žádný uličník, spíš naopak. I přesto se u knížky budete bavit.
Jediné co bych vytkla je to, že v knize moc není vidět žádný Richardův vývoj a v pěti letech píše skoro stejně, jako v deseti. To je ale jen detail, který už není tak podstatný.
Knížka je kratičká a víc než jedno nebo dvě odpoledne na ní nepotřebujete a vzhledem ke způsobu, jakým je kniha napsaná si u ní i odpočinete a nejedná se o nic složitého na čtení. Na konci nebudete koukat s otevřenou pusou, ale o to autorovi podle mě ani nešlo.
Závěrem se mi kniha líbila a hodnotím 65%.
Jestli hledáte něco u čeho se pobavíte a odpočinete si, tato kniha je právě pro vás :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky