Přečteno: Volání netvora

Autor: Patrick Ness
Počet stran: 214
Rok vydání: 2011/ tato verze 2016
Nakladatelství: Slovart
Odkaz na ČBDB zde
Anotace: Již několik dní, vždy chvíli po půlnoci, slýchá třináctiletá Conor, jak zpoza okna někdo volá jeho jméno. Před domem na něho čeká netvor. Není to však ten, kterého Conor očekával - ten z noční můry, jež ho pronásleduje od doby, kdy jeho maminku začali v nemocnici týrat neúspěšnými léčebnými procedurami. Tenhle netvor je jiný. Je to tajuplný přízrak z dávných časů. Přišel proto, aby Conorovi vyprávěl tři příběhy. Na oplátku ale něco chce. Tu nejnebezpečnější věc ze všech. Chce
slyšet pravdu. 


Z mého pohledu…
Tato kniha je nejen mezi blogery asi jednou z nejčtenějších. Skoro si myslím, že se teď strhla taková „Patrick Ness vlna“. A já jsem samozřejmě nesměla chybět a tak jsem se rozhodla si tuto knihu také přečíst. Na svém wishlistu jsem jí měla už dlouho, ale vzhledem k tomu, že tento příběh je právě v kinech a já se na něj určitě chystám, chtěla jsem si nejdřív přečíst knihu.
Vzhledem k tomu, jaká vlna reakcí se na tuto knihu sešla, měla jsem velká očekávání. A musím říct, že tato kniha byla ještě lepší, než se na první pohled zdála.

Teď už ale k příběhu. Hlavním hrdinou je teprve třináctiletý Conor, který, jak už to tak bývá, nemá jednoduchý život. V této knize se ale nejedná o běžné chlapecké zápletky a problémy, které by skončily šťastným koncem. Conor si prochází obdobím, kdy je jeho maminka vážně nemocná a tatínek žije daleko od nich se svou manželkou a jejich dítětem. A conorova babička… je Conorova babička. Paní, která celé dny nedělá nic jiného, než že zametá a uklízí každé smítko, které najde, takže Conor ani neuvažuje o tom, že by mohl jít za ní. Hlavní hrdina se tak musí vypořádat se situací, se kterou by se kluk v jeho věku vypořádávat neměl.

Conora každou noc pronásledují noční můry. Jednoho dne, přesně sedm minut po půlnoci za ním přijde Netvor. Conor se ho ale nebojí, protože maminčina nemoc a noční můry, které ho pronásledují, jsou mnohem horší, než netvor, vypadající jako tis, který roste nedaleko jejich domu. Po několika návštěvách má netvor pro Conora nabídku. Chce mu vyprávět tři příběhy, ale má jednu podmínku. Čtvrtý příběh musí vyprávět Conor. Chce ale slyšet pravdu, kterou si Conor nechce připustit a stále se jí snaží uvnitř sebe nějak obejít, nebo změnit.

Jakmile tuto knihu jednou otevřete, jsem si jistá, že už jí neodložíte a pokud ano, budete k tomu mít nějaký vážný důvod. Příběh vás do sebe tak vtáhne, že knihu nepoložíte, dokud nedojdete na poslední stránku, a i po tom o ní budete ještě hodně dlouho přemýšlet. Kromě úžasného příběhu, který je napsaný tak reálně, že mu uvěříte, je kniha doplněná nádhernými ilustracemi a je skvěle graficky zpracovaná. Na každé stránce vás překvapí nový obrázek, nebo detail, který ozvláštní čtení a perfektně doplní příběh.

Jediné, co bych této knize mohla vytknout je to, že čtenáři je poměrně brzo jasné, jak celý příběh skončí. Na druhou stranu o tom to vůbec není, protože i když už asi chápete, co se stane, jde o to, jaký z toho budete mít pocit. A popravdě, příběh je napsaný tak, že uvěříte každému slovu a ani tak nejde o konec, jako o příběh.

Vraťme se ale zpět k plusovým bodům této knihy. Moc se mi líbilo, jak si autor pohrává s myšlenkou toho, jestli je netvor pravý, nebo jestli se to Conorovi jen zdá. Nejdřív to vypadá, jako že se Conor probudil a příběh, který mu netvor vyprávěl byl jen sen. Potom ale najde na zemi jehličí, jindy větvičku tisu. Jedná se tedy o sen nebo o realitu?

Když jsem o této knize po přečtení přemýšlela, uvědomila jsem si, že mi to něco připomíná. Nedávno nám paní učitelka ve škole četla Knihu ztracených věcí (John Connoly) a přesně tu mi to připomíná. Hlavní postava se sice nedostane do jiného světa, ale David také bojuje s tím, že jeho maminka je nemocná a vyrovnává se s tím. V tom mi trochu připomíná Conora.

Hodnotím 95 % a doporučuji přečíst naprosto všem! Skvělý, i když smutný příběh, nádherné ilustrace a obecně výborné zpracování. Teď jen doufám, že film bude stejně skvělý, jako kniha.


Četl jste někdo tuto knihu? A jak se vám líbila? Pište do komentářů!





Komentáře

  1. Volání netvora vypadá skvěle. Hned bych se do něj pustila, ale bohužel mám na čtení hromadu knih které nemůžu odložit. Moc hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! To chápu, já jich mám momentálně 12 z knihovny a do toho nějaké recenzní... Málo času, moc knih :D Ale do budoucna si Volání netvora určitě přečti!
      N.

      Vymazat
  2. Když jsem před pár týdny byla v kině a zahlédla trailer k filmu, neměla jsem zdání, že se jedná o film podle knižní předlohy, tudíž je to pro mě příjemné překvapení. Asi se budu muset po knížce podívat, vypadá fakt zajímavě (a i když podle anotace i recenze tuším, jaký bude konec, stejně mě to láká). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady ani tak nejde o konec, ale spíš o to, jak je to podané a jakou to nese myšlenku, rozhodně doporučuji přečíst!
      Děkuji za komentář, N.

      Vymazat
  3. Skvěle napsáno! :)
    Četla jsem a byla jsem naprosto nadšená. Patrick Ness se stal jako spisovatel i člověk mým velkým oblíbencem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc!
      Já od Patricka Nesse zrovna čtu "My ostatní tu prostě žijem" a zatím je to taky super :)
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky