Přečteno: Má lady Jane

Autor: Cynthia Handová, Brodi Ashtonová, Jodi Meadowsová
Počet stran: 407
Rok vydání: 2016/ překlad 2017
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Šestnáctiletá Jana Greyová má za sebou totéž, co řada šlechtičen před ní: svatbu s naprosto cizím mužem. Navíc má tu smůlu, že se sňatkem ocitla přímo uprostřed politického komplotu, který svrhl z trůnu jejího bratrance krále Eduarda a z ní udělal královnu. Na celých devět dní!
Má opravdu vládnout, nebo spíš řešit, že má hrad plný spiklenců a její novomanžel se ve dne proměňuje v koně?
Originální fantasy na motivy historických událostí, které ale nebere příliš vážně. Čeká vás dokonalý černý humor, nadsázka, láska, dobrodružství a dokonce i troška magie. Kniha sklízí nadšené ohlasy čtenářů a bodovala v několika prestižních anketách jako nejlepší young adult kniha roku 2016. 

Od první chvíle, kdy jsem se o knize dozvěděla jsem se nemohla dočkat, až si ji konečně přečtu. Navíc její obálka je naprosto dokonalá!

Z mého pohledu...
Jestli hledáte knihu, která se vymyká všem pravidlům a přesto je skvělá, jste tu správně. Má lady Jane je kniha, která rozhodně nezapadá mezi všechny ostatní. Už jen spojení historie, fantasy a románu je zajímavá a originální kombinace a když si k tomu připočtete tři autorky, kterým rozhodně nechybí smysl pro humor, vyjde z toho něco, co si prostě musíte přečíst.

K ději toho asi nemusím moc říkat, protože většina informací je (překvapivě) v anotaci. Možná bych tu ale trochu rozvedla vztah hlavních postav. Jana se rozhodně nevdává s čiré lásky. Svého manžela vlastně nikdy předtím neviděla, ale jak to v této době bylo zvykem, sňatky se uzavíraly především z politických důvodů. Svatba se koná večer, což je sice zvláštní, ale pokud vím, nikdo to nějak extra neřešil. Jaké to ale bylo nemilé překvapení, když se Jana ráno probudila a její nový manžel se proměnil. V koně, abych byla přesná. Neovladatelně, bez varování, prostě najednou před ní stojí kůň. A tak tomu bylo každé ráno. Gifford (kterému autorky neřeknou jinak než G) se každé ráno promění v koně a svou lidskou podobu na sebe bere jen v noci. Což, co si budeme povídat, není zrovna ideální, pakliže chcete reprezentovat svou zemi.

Určitě vás ale nepřekvapím, když řeknu, že ne všechno je tak, jak se zdá. Konkrétně se vyskytují jakési politické problémy, které je třeba řešit. Jak to ale celé dopadne, to už si přečtěte sami. A jí věřím tomu, že po knize opravdu sáhnete, protože byste udělali chybu, kdyby ne.

Co bych příběhu možná trochu vytkla je jméno Jana, které mi chvilkami trochu vadilo. Ne, že by mi vadilo jméno jako takové, spíš mi mezi ostatní jména moc nesedí české Jana a ocenila bych Jane, jak tomu je v originále. To je ale spíš detail a poznámka k překladu.

Jinak se ale jedná o opravdu čtivou a nápaditou knihu. Naprosto jsem si zamilovala styl autorek, které k nám za začátku (prolog), uprostřed (Znáte nějakou knihu s mezilogem? Tahle ho má!) a na konci (epilog) promlouvají a doplňují některé detaily příběhu.
Navíc, kdo by nechtěl hlavní hrdinku knihomolku, za kterou se Jana považuje rozhodně oprávněně a chvilkami jsem s ní viděla i sama sebe.

Knihu mohu opravdu doporučit a za zaslání mockrát děkuji nakladatelství Fragment.
Hodnotím 95% a rovnou vás přesměruji na odkaz, kde si knihu můžete pořídit.

Budu moc ráda, když mi do komentáře napíšete, jestli jste tuto, nebo nějakou podobnou knihu četli a jak se vám líbila.

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze. :) kniha se mi na první pohled zalíbila a rozhodně si ji musím přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Kniha se mi líbí a kvůli tomu odlehčenému stylu psaní si ji buď naprosto zamiluju nebo to bude průšvih :) Doufám, že to první :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky