Přečteno: Grafitové děvče

Autor: Miroslava Varáčková
Překlad: Jan Hanzlík
Počet stran: 181
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Slovart / #Booklab
Anotace: Táňa to v životě nemá jednoduché. Doma ji čeká jen matka alkoholička, která jí nedokáže dát ani pár drobných na jídlo, natož ještě na oblečení nebo něco jiného, bez čeho si žádná sedmnáctiletá holka nedovede představit svůj život. Z reality uniká jen s kámošem Břitvou při drobných krádežích. Když ji osloví fotograf Ben, Táňa získá dojem, že po letech trápení a soužení jí život konečně dopřeje to dobré. Ale vztah založený na neupřímnosti a falši nemůže vydržet. A neštěstí nikdy nepřichází samo.

Z mého pohledu...
Pozastavme se nejprve u té nádherné obálky. Když si knihu najdete na stránkách Slovartu, obálka je bílá a tak mě opravdu mile překvapila skutečnost, že je takto holografická. Na focení to sice moc praktické není, ale jinak je to opravdová nádhera. A jestli rádi nakukujete i pod papírové přebaly, knížka je jen jednoduše růžová, ale tak nějak mi to všechno hezky sedí dohromady i s barvou písma na obálce.

Knížka je také poměrně slabá, takže se dá v pohodě zvládnout za večer, nicméně mi trvalo celkem dlouho, než jsem se pustila do sepisování recenze. Potřebovala jsem si nejprve v hlavě srovnat, co vlastně chci napsat, protože knížka patří mezi ty, které ve vás něco zanechají a donutí vás alespoň trochu přemýšlet.

Co je na této knize zajímavé je to, že je z části grafickým románem. Mě bohužel grafická část moc nenadchla, ale věřím, že spoustu z vás kniha osloví právě svým grafickým zpracováním.

Teď ale něco málo k příběhu. Od autorky jsem zatím četla jen "Hlavně to nikomu neříkej", takže nemohu posoudit jak tomu je v ostatních knihách, ale z těchto dvou a hlavně z milého setkání s autorkou soudím, že se pomocí každé z postav snaží na něco poukázat. Tentokrát sedmnáctiletá hlavní hrdinka žije s matkou, která se topí v alkoholu a své večery (dny, noci, rána, poledne...) tráví především v mužské společnosti. A je celkem jedno jaké. Starost o dceru evidentně nemá a málokdy se stane, že by si vůbec všimla, že je Táňa doma, nebo že něco potřebuje.
Od toho se odráží i chování hlavní hrdinky - Táni. Aby měla co jíst a aby dokázala nějak fungovat, potřebuje peníze. A vzhledem k tomu, že od matky se jich nedostává, společně s nejlepším kamarádem Břitvou krade. Všechno se změní až ve chvíli, kdy si Táni všimne fotograf Ben. Bohužel i hezké věci mají své temné stránky...

Na knize si rozhodně cením tématu, které si autorka vybrala. Určitě nebylo lehké ho zpracovat, ale v této knize se to povedlo a tak čtenáři kromě dobrého pocitu ze čtení přináší i spoustu otázek k zamyšlení, protože o těchto tématech bychom měli přemýšlet a neměli bychom mlčet.

Dalším plusem je konec. Na setkání s autorkou jsme rozvinuli debatu o tom, jestli je správné mít ve všem knihách, které nemají nejhezčí děj, šťastný konec. A tohle je jedna z knih, která vám dokáže, že tomu tak není. Tím netvrdím, že to snad skončí katastrofou, nebo vyloženě špatným koncem... no, nechte se překvapit a knížku si určitě přečtěte.

Za mě by mohla mít o pár desítek stran více, aby se stihly trochu více rozvinout i ostatní postavy, ale to je jen detail, jinak má kniha vše, co má mít a nic zásadního v ní nechybí.

Hodnotím 80% a mockrát děkuji Slovartu za knížku. Taktéž děkuji za setkání a díky patří i samotné autorce, za moc milou besedu.


Komentáře

Oblíbené příspěvky