Přečteno: Pamatuj na smrt

Autor: Aleš Novotný
Počet stran: 408
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Yoli
Odkaz na ČBDB
Anotace: Středoškoláci Adam a Martin vyrůstali u prarodičů v Praze. Teď se ale stěhují na maloměsto, k otci kriminalistovi, který se k nim léta nehlásil. Cestu k sobě s tátou hledají dost těžko, navíc si musí zvykat na novou školu a ne vždy kamarádské spolužáky. Než se ale stihnou trochu zabydlet, městem otřese starý zločin, na který se málem zapomnělo – v lese najdou tělo roky pohřešované dívky Sáry. Další vražda na sebe nedá dlouho čekat, a co hůř, s tou první zcela očividně souvisí. Mezi lidmi v městečku propuká nervozita a strach. Je totiž více než jasné, že vrahem je někdo z jeho obyvatel…

Z mého pohledu...
Adam a Martin vyrůstali většinu života u svých prarodičů. Ti se o ně ale už nedokážou postarat, a tak se kluci stěhují na maloměsto k otci, kterého většinu života vůbec neznali. Jejich vztahy nejsou zrovna kladné a se spolužáky to taky není jednoduché. Přichází ale šokující událost - v lese je nalezeno tělo dlouho pohřešované Sáry. Její případ (a i další vraždu, která brzo přichází na scénu) řeší jejich otec, kriminalista. 
Všichni mají strach a vzájemně se obviňují. Vrahem je totiž někdo z nich.

Pamatuj na smrt je jedna z těch knih, na které jen tak nezapomenu. Byla totiž skvělá!

Adam a Martin jsou výborně vykreslené postavy. Je krásně vidět, jak otce zprvu nenávidí (a ještě aby ne, po tom, co s nimi několik let nebyl) a postupně si k němu hledají cestu. Adamova změna pohledu na otce byla sice trochu rychlá a náhlá, na druhou stranu tím autor ukázal jakési uvědomění. 
Každý má svůj vlastní charakter a vlastnosti, které se v knize projevují. Zkrátka a dobře se jedná o uvěřitelné, reálné postavy. A možná o to děsivější potom příběh byl. 

I s vedlejšími postavami se seznamujeme, i když ne tak zblízka. Mohu vám ale prozradit, že o jedné z nich se toho dozvíte opravdu docela dost.

Autor si dal velkou snahu a příběh promyslel do každého detailu. Popravdě bych asi ani nepoznala, že se jedná o jeho první knihu. Čeká vás spousta zvratů a taky děsivá, místy až nepříjemná atmosféra. Od knihy jsem se vůbec nedokázala odtrhnout a zkrátka ji musela přečíst celou naráz (promiň, spánku). Byla skvěle napsaná, děj ubíhal a autor čtenáře celou dobu držel v napětí. Opravdu mě nenapadá jediný moment, kdy bych se nudila nebo měla čas se věnovat něčemu jinému, než příběhu.

Zažila jsem také několik "cože?" momentů, kdy jsem zkrátka jen zůstala koukat a nechápala, co se to stalo. 

Snad jediné, co bych knize vytkla bylo opravdu rychlé odhalení vraha. Myslím si, že by si to klidně zasloužilo o pár stran víc a chování postavy, která ho odhalila mi přišlo až moc rychlé a zbrklé.

I přesto ale hodnotím 95% a rozhodně doporučuji přečíst!

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky