Přečteno: Adaptace

Autor: Miroslava Varáčková
Překlad: Jan Hanzlík
Počet stran: 263
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Slovart
Anotace: Zoya měla všechno – domov, přátele, rodinu… A pak lidstvo zdecimovaly války. Teď nemá nic. Přišla i o svůj domov. Ale přizpůsobila se. Vpřed ji pohání jen naděje, že ji vzácná mapa dovede do posledního útočiště na Zemi. Lidé zkoušení válkou a nemocemi se také přizpůsobili novému světu a bojují o každou minutu života. Osamělá dívka putující neznámou krajinou je pro ně snadnou kořistí. Když Zoje pomůže neznámý Simon, poruší tím křehkou rovnováhu poválečného společenství a musí za to zaplatit životem. A tak se Zoya vydává na cestu zničenou krajinou s nadějí, že ji mapa po jejím mrtvém kamarádovi skutečně dovede před brány města, kde ještě vládne lidskost. Tedy měla by… Dystopická verze budoucnosti v nejnovějším románu Miroslavy Varáčkové Adaptace má až nebezpečně blízko k realitě, která může zabušit na dveře už zítra.

Z mého pohledu...
Miroslava Varáčková je autorka, která mě zatím nikdy nezklamala. Ať už se jednalo o "Hlavně to nikomu neříkej" nebo o "Grafitové děvče", vždy jsem její knihy mohla doporučit.
Adaptace je sice, alespoň z mého pohledu, o něco slabší, rozhodně ale není špatná.
Tentokrát se jedná o dystopický poválečný svět, což je samo o sobě téma, které nečtu úplně pořád. Vlastně skoro nikdy. Vzhledem k autorce jsem ale udělala výjimku a trochu si rozšířila obzory. A musím říct, že jsem celkem spokojená.

Opět musím pochválit autorčin styl psaní, který mi opravdu sedí. Bez zbytečných dlouhých odstavců o ničem dokáže čtenáře vtáhnout do děje a kniha vám uteče ani nevíte jak. Navíc je díky ich-formě snadné se vcítit do hlavní postavy a nechat se vtáhnout do děje.

V první části knihy Zoya popisuje svou cestu na místo, které je jediným bodem, který ji drží při životě, které jí doslova nedá spát. Naděje, že tam je něco, co má najít. Co by třeba mohlo změnit to, co se děje. V této části je skvěle vidět jak stačí maličkost k tomu, abychom měli naději a abychom si šli za tím, co nám ji dodává.
Druhá část už je více popisná a o něco méně akční, což mě trochu mrzí. Týká se událostí po tom, co Zoya dorazí na místo, které tak usilovně hledala. (doufám, že to není moc velký spoiler). Co se děje potom už si budete muset přečíst sami, mohu ale říct, že to bude stát za to.

Hlavní hrdinka ale není na své cestě sama. Druhého hlavního hrdinu, Simona, vám zkrátka představit musím, protože je jedním z těch postav, které budete milovat. Je přesně takovým tím tajemným, silným mužem, který má zároveň i slabší stránky a několik nedokonalostí. Často se mi stává, že hrdinové mužského pohlaví jsou až moc bezchybní nebo v horším případě mají tisíce chyb. Simon je ale skvělou ukázkou toho, jak by to mělo vypadat.

V tomto světě nechybí ani milostná linka, která se vyvíjí opravdu pomalu a vcelku věrohodně, i když chvilkami by jí asi mohlo být trochu méně.

Kniha má sice místa, kde by se na ní dalo ještě zapracovat, jinak se ale jedná o povedený kousek a já ji mohu doporučit. Hodnotím 70% a za zaslání mockrát děkuji nakladatelství Slovart!


Komentáře

  1. Tato kniha na mě taky doma čeká, jen nevím kdy se na ní vrhnu. Od pisovatelky jsem zatím četla jen jednu a to Grafitové děvče ale nehorázně se těším na "Hlavně to nikomu neříkej".
    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze:) Na tuhle knihu jsem se kdysi chystala a těšila :) Pak jsem na ni nějak pozapomněla a teď jsem ráda, že jsi mi ji připomněla :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to zní slibně! Hezká recenze :D
    nekonecnaknihovnicka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Hezká recenze! Určitě se na knížku mrknu :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky