Přečteno: iPohádka

Autor: Karel Kovy Kovář
Počet stran: 184
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: BizBooks
Anotace: Děti i dospělí, odložte mobily a ponořte se do první české (možná i světové) internetové pohádky. Ideální bude, když si ji přečtete v papírové knížce, protože jsou tam krásné ilustrace, které celému příběhu dodávají tu nejpohádkovější atmosféru.

Kovy umí nejen točit videa a tančit, ale také psát pohádky!

Co se stane, když se pohádkové království připojí k internetu? Odpověď čeká nejen za devatero horami a devatero plastem znečištěnými řekami, ale i v této knize! Buďte připraveni na vše, jen ne tradiční pohádku. Král Bořivoj III. Připojený a jeho choť Ljuba IV., vévodkyně ze Swiperightova musí provdat svou dceru Amálii. Během jedné noci ale oba zmizí a nad královstvím krouží drak. Zlo se probouzí. A překvapivě úplně jinde, než by ho princezna se svými kamarádkami – dcerou krejčího Elvírou a vlivnicí Markétou, jejíž vaření elixírů sledují na sítích desetitisíce – čekaly.


Z mého pohledu...
Pohádkové království se připojilo k internetu. Jak se to stalo a jaké to bude mít následky? Na první pohled klasická pohádka - král s královnou se snaží provdat svou dceru Amálii. Najednou ale oba zmizí a navíc je tu drak. A taky zlo, které se neobjeví zrovna tam, kde by ho ostatní čekali.

Dobrá.... tohle asi vůbec není nic pro mě. Ale začněme pozitivně.
Kovy si zaslouží pochvalu za to, jak pestrý jazyk použil. Jeho stylistické schopnosti jsou chvályhodné a slovní zásoba také výborná. Navíc dokázal vymyslet spoustu nových názvů a všechno do sebe zakomponovat tak, aby to působilo dobře. Osobně bych ale nejradši doporučila ještě jednu korekturu, protože chyb v textu bohužel nebylo úplně málo. Je mi ale jasné, že redaktory tlačí čas a nebo měli nějaký jiný důvod k tomu text nezkontrolovat ještě jednou.

Vtip knize také nechybí a hlavně narážkami na svět internetu se docela pobavíte. Přeci jenom pohádkovou influencerku jen tak někde nenajdete. Humor se ale bohužel časem vyčerpá a v půlce knihy už vám to tak vtipné připadat nebude. Stejně tak i samotný příběh. Nevím, zda jsem to nepochopila, nebo mi tato "pohádka" zkrátka nesedla, za mě ale velké špatné.

Jazyk skvělý, první půlka knihy vtipná, dále už jsem se do čtení nutila čím dál tím víc a už jen z tohoto důvodu bych čtení nedoporučila. Nápad skvělý, provedení už ale bohužel tolik ne.

Tentokrát jsem se s výběrem knihy moc netrefila, i tak ale mockrát děkuji Albatrosmedia za zaslání knížky k recenzi!

Komentáře

Oblíbené příspěvky