Přečteno: Dopravní prostředky, které pohnuly světem

Autor: Štěpánka Sekaninová, Tom Velčovský
Ilustrace: Martin Sodomka
Počet stran: 64
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Albatros
Anotace: Každý z nás někdy cestuje – ale zatímco dnes si můžeme pohodlně vybrat třeba mezi autem, hromadnou dopravou nebo letadlem, vždycky to tak nebylo. Jak se přemisťovali naši předci v nedávné minulosti i před mnoha staletími? Odpovědi najdete v této nádherně ilustrované historii dopravních prostředků! Pojďte poznat dávné vynálezce, jejich nápady, které rozpoutaly technické revoluce, i velkolepé moderní stoje, díky nimž se lidstvo dotklo hvězd.

Z mého pohledu...
Knížka vás pravděpodobně zaujme hned na první pohled právě díky krásné obálce. Ilustrace na ní působí realisticky, zároveň je ale stále poznat, že to je ilustrace a nikoliv fotka. Ve stejném duchu se nese celá kniha a právě ilustrace jsou jednou z hlavních složek.

Úplně na začátku najdete obsah, kde je ke každé kapitole (každému dopravnímu prostředku) rovnou napsaný i rok vzniku. Obsah je tedy i časovou osou. V knize jsou všechny vynálezy řazeny chronologicky, začíná se tedy u lodí, pokračuje se k horkovzdušnému balonu přes první metro až k autům, vrtulníkům a motorkám. Každý milovník dopravy si zde jistě najde to své a pakliže nejste přímo nadšencem do dopravních prostředků, stejně jako já se alespoň dozvíte něco nového a budete moct obdivovat již zmíněné ilustrace.

Na každé dvojstraně najdete velkou ilustraci (a často i nějaké menší navíc) a samotný text, který popisuje, k čemu se daný subjekt využíval. Kniha je určena pro čtenáře od devíti let a tomu je přizpůsoben i text. Není ho příliš a vyhýbá se složitým popisům nebo nesrozumitelným technickým detailům.

Knížka se bude líbit především dětem, ocení ji ale i dospělí.
Za poskytnutí k recenzi děkuji Albatros Media!

Komentáře

  1. Dopravní prostředky mě obvykle nechávají chladnou :) Tahle kniha mě ale zaujala. Věřím, že je skvělá nejen pro děti..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky