Přečteno: Kdybychom se neviděli

Lex byla šťastná. Měla kompletní rodinu. Kluka, co milovala. Kamarády, kteří se na ni nedívali, jako by se měla každou chvílí zhroutit. Teď je z ní holka, jejíž bratr spáchal sebevraždu. A vypadá to, že už taková bude navždycky. Lex se pokouší poskládat si život dohromady a snaží se vytěsnit, co se stalo té noci, kdy Tyler zemřel. Ale je tu tajemství, které nikomu neprozradila, esemeska, kterou Tyler poslal, co mohla změnit všechno. Lexin bratr je pryč. A ona zjišťuje, že duchové nemusí být skuteční, aby vám nedovolili jít dál.

Autor: Cynthia Handová
Počet stran: 346
Počet kapitol: 36
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015/ překlad- 2015

Opět připomínám, že vám prozradím celý děj včetně konce.
Po dočtení této knihy mi doslova běhal mráz po zádech.  Když nalistujete stranu 348, naleznete doslov autorky. Pro ty, co knihu ještě nemají si dovolím citovat autorku „Můj bratr spáchal sebevraždu v roce 1999“. Dále píše, že celý tento příběh je fikce, ale sami asi tušíte, že autorka v mnoha kapitolách popsala jak se cítila. Na zadní straně obálky knihy naleznete kromě anotace ještě tři věty. Smrt je všude kolem nás. Jen si jí nevšímáme. Dokud nemusíme. Toto je výstižné a už k tomu nemusím nic říkat. Smrt si neuvědomujeme, dokud neudeří.

Nicméně přesuneme se k ději.
Alexis, zkráceně Lex chodí do třetího ročníku na střední a je velmi chytrá. Dalo by se říct, že má matematický mozek, protože vše převádí na čísla. Kniha je psaná v době, kdy už je Tyler po smrti. Lex navštěvuje psychologa, který jí doporučí psát deník. Psát o bratrovi a o všem co se stalo, jak se cítila, jak se cítí. Psát o tom, kdy byl Tyler naposledy šťastný. Doporučí jí deník psát nějaké osobě. Lex se tomu pokouší vyhnout, ale nakonec deník začne psát. Neví ale, komu ho dá. Ve škole na ní všichni koukají jinak. Jako na holku, které zemřel bratr. Alex s matkou čelí veliké zkoušce.  Otec s nimi nebydlí. Odstěhoval se ještě když byl Tyler naživu.
Když se přesuneme o pár kapitol dál, Lex nachází dopis. Dopis adresovaný Tylerově přítelkyni, se kterou se ještě před sebevraždou rozešel. Lex váhá, protože neví, že se Tyler rozešel s ní a ne ona s ním. Nakonec se ale rozhodne jí dopis předat. Co je v něm vám nepovím, nechci vám prozradit každičký detail.

Když se přesunu na úplný konec, Lex dá deník jejímu bývalému příteli. Tehdy se rozešli, protože jemu a hlavně sobě dávala za vinu Tylerovu smrt. Ten večer byla Lex se svým přítelem a ignorovala esemesku od Tylera. Jeho poslední esemesku. Její přítel je naštvaný, ale po přečtení deníku ani on neudrží slzy a nezbývá mu, než rychle jít obejmout Lex, která ho teď nejvíc potřebuje. Podstatnou věcí, kterou si Lex musela uvědomit je, že i kdyby tehdy na esemesku odpověděla, smrt bylo Tylerovo rozhodnutí. A každý má život ve svých rukou.
Nakonec nutno dodat, že kniha mi připadala jako skutečná. Jako by se ten příběh odehrával kolem mě. Možná proto jsem po jejím přečtení jenom koukala s otevřenou pusou a nemohla tomu uvěřit. Tuto knihu opravdu velmi doporučuji. Pokud si chcete přečíst něco o životě, smrti a lásce, držíte tuto knihu v ruce naprosto správně.
Zase někdy,
Nikol

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky