Přečteno: Zářijová světla

Dnešní "Přečteno" bude o trošku jiné. Tedy, abychom si rozuměli, pro vás ne, ale já jsem nadmíru šťastná, protože tato kniha je moje první knížka k recenzi. Jsem si skoro jistá tím, že kdyby měl můj blog deníček, určitě by si to tam zapsal...

Autor: Carlos Ruiz Zafón
Počet stran: 230
Žánr: španělský román, thriller
Rok vydání: 1995/ překlad 2014
Nakladatelství: CooBoo

Anotace: "SVÝM ZPŮSOBEM JSME VŠICHNI VLASTNĚ ROZBITÉ HRAČKY, NEMYSLÍTE?"
ŘÍKÁ TAJUPLNÝ HRAČKÁŘ ŽIJÍCÍ JAKO POUSTEVNÍK VE SVÉM STARÉM SÍDLE.
OBKLOPEN MECHANICKÝMI BYTOSTMI, KTERÉ SÁM STVOŘIL...
Po ponurých dnech se Irene nemůže dočkat léta a slunce. S mladým Ismaelem v Modré zátoce se zdá být všechno perfektní. Ale záhadný hračkář, který zaměstnal Ireninu matku ve svém sídle v Cravenmoore, střeží hrozivé tajemství. Všechny místnosti jeho obrovského domu jsou plné mechanických tvorů a rafinovaných hraček, jež stvořil, aby unikl osamění. Do některých pokojů se nesmí vstupovat, brzy se domem začnou prohánět temné síly a z mlhy kolem opuštěného majáku hrozí obávaná zářijová světla. Z idylky se stane místo hrůzy a Irene s Ismaelem prožijí největší a nejnebezpečnější dobrodružství svého života.



Z mého pohledu...
Irene a její bratr to nemají v životě zrovna jednoduché. Jejich otec zemřel a celou rodinu to trápí. Rozhodnou se ale přes všechno přenést a když se jejich matce naskytne možnost pracovat u podivného hračkáře v Cravenmoore, nečeká ani minutu. Lazarus Jann je už od začátku tajemný a opravdu zvláštní člověk. A všechny ty figuríny a hračky, které má po celém jeho domě, jsou opravdu děsivé. A aby toho nebylo málo, je už od začátku patrné, že střeží tajemství.
Setkají se zde také s Hannou, dívkou, která je také zaměstnána u Lazaruse Janna. Hanna má také bratra, který už od prvního okamžiku nemůže odtrhnout oči od Irene. A to je ta chvíle, kdy se kniha stává románem.
Hanna ale z knihy odejde ještě dříve, než jí čtenář stihne trochu víc poznat. Jednoho dne slyší v domě bouchat okno a místo toho, aby nechodila do zakázaných místností, udělá přesný opak. Vejde do dětského pokojíku, ve kterém její pozornost upoutá malá černá lahvička. A jak už to tak bývá, Hanna je zvědavá a lahvičku otevře. V tu chvíli jako by místnost zaplavil černý stín. A to je ten okamžik, kdy je všechno naruby. Hanna utíká, ale stínu utéct nedokáže a tak se stává první obětí černého přízraku. Co ale bude dál? Zemřou nakonec i ostatní? A kdo je ve skutečnosti tajemný Lazarus Jann?

Styl, jakým autor píše se mi opravdu líbí. Ze začátku mi trvalo se do knihy začíst, ale už po druhé kapitole jsem se skoro nemohla odtrhnout. Občas mi některé věty připadaly zvláštně použité, ale to je přesně to, co vás u knihy drží. Je to tak tajemné, že knihu skoro neodkládáte.
Druhou věcí, kterou bych chtěla pochválit jsou Lazarusovy příběhy, které mnohdy zabraly i několik stránek, bez nich by to ani nebylo ono.
A jako poslední, ta obálka je nádherná. Líbí se mi, že je udělaná jednoduše a přesto zaujme.
Knihu hodnotím 85%.

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji DOBRÝM KNIHÁM!
Knihu u nich na eshopu najdete v kategorii: Pro děti a mládež- Dobrodružství a Western- 9 až 12 let.

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky