Přečteno: Griša: světlo a stíny

Autor: Leigh Bardugo
Počet stran: 311
Rok vydání: 2012/ překlad 2017
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás nepropustné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky...

Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou - členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků.
Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl. Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu nepropustné temnoty...


Z mého pohledu...
Nad touto knihou jsem přemýšlela už od jejího vydání. Nikdy jsem se k ní ale nedostala a vzhledem k tomu, že této autorce bude na podzim vycházet kniha "Šest vran", která by měla být ze stejného světa, jako Griša, rozhodla jsem se si jí konečně přečíst. A tímto moc děkuji nakladatelství Albatrosmedia/ Fragment, za poskytnutí této knihy na recenzi!

První, čeho si na knihách všímáme je grafická stránka. Obálka mi sice připadá trochu obyčejná a docela tmavá, takže mezi ostatními knihami celkem snadno zapadne a ničím moc nevynikne. Když ale knihu otevřete, hned vás zaujme mapa. Jak už jsem v některém z článků psala, mám moc ráda mapy v knihách. A právě mapa v Griše je moc hezky provedená a člověk se v ní snadno vyzná. Začátek každé kapitoly je také vyzdobený.

Ještě nutno vysvětlit, kdo to ti Grišové vlastně jsou. Grišové jsou něco jako kouzelníci, kteří se narodí s danou mocí. Nikdo ale neví, jakou moc má, dokud se nějak neprojeví. Většina ovládá základní elementy, ale jsou i tací, kteří jsou třeba hojiči, nebo naopak smrtiči.

Teď už ale pojďme k samotnému příběhu.
Jak už je v anotaci řečeno, Alina má zvláštní schopnosti, o kterých ale neví do chvíle, kdy se její nejlepší přítel vyskytne v ohrožení. Svou magickou moc použije instinktivně a vůbec si ji neuvědomuje až do chvíle, kdy se dostává do města Os Alty, přímo před vládce - Temnyje. Přímo před králem je donucena předvést svou moc - bohužel neví jak a tak jí vystraší a násilím donutí. Alina pak ze všeho strachu a bezmoci svou moc opravdu předvede a i samotný vládce se přesvědčí, že je něčím výjimečná. Temnyj neváhá ani minutu a hned Alině zajistí výcvik, aby se svou moc naučila ovládat. Ale co má Temnyj za lubem? A jakou roli v tom hraje Alina?

Musím pochválit poměrně zajímavý svět a také nápad s vrásou, která tento svět půlí na dvě části. Kniha se četla téměř sama, čtivost jí tedy rozhodně nechyběla. U knihy jsem se rozhodně nenudila, protože už od začátku stále něco dělo. Za mě by tam mohlo být trochu více vztahů, mezi postavami, ale to je spíš detail. Pakliže jste milovníci fantasy, kniha by se vám mohla líbit. Je to sice takové to "lehčí" fantasy, ale i tak je kniha velmi dobrá. Pochvala patří i hlavní hrdince, která nemyslela jen na sebe, ale i na ostatní a je jednou z těch hlavních hrdinek, které mě za celou knihu nenaštvaly ani jednou.

Knihu hodnotím 75% a vy si ji rozhodně přečtěte a nalaďte se tak na svět Grišů, ještě dříve, než vyjde již zmiňovaných "Šest vran". Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji Albatrosmedia a knihu si můžete pořídit například tady.
A jak se na "Šest vran" těšíte vy?

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky