Přečteno: Nejdelší den Adama T.

Autor: Patrick Ness
Překlad: Hana Březáková
Počet stran: 287
Rok vydání: 2017/ překlad 2018
Nakladatelství: Slovart / #Booklab
Anotace: Nový dojemně tragikomický příběh od populárního autora Patricka Nesse o odvaze přijmout své pravé já a prožít život naplno.

Adam Thorn právě prožívá nejhorší a nejdivočejší den svého života. Ve vztazích to skřípe, v práci se mu víc než nedaří, a vrcholem všeho je konflikt s otcem. Otec farář, on teenager a gay, který oběma převrátí život vzhůru nohama. Adamův den je plný konfliktů, útěků a vysvětlování. Den plný lásky i zlomených srdcí. Ale možná, opravdu jen možná, i špetky naděje... Prožijte s Adamem naplno jeho bouřlivé vztahy a najděte uvnitř, stejně jako on, sílu objevit pravdu sami o sobě.


Z mého pohledu...
Kdo taky s napětím čekal, až konečně vyjde nový Patrick Ness ruce nahoru! Já teda určitě. 
Na balíček od Slovartu jsem tedy netrpělivě čekala a do knihy se pustila hned, co jsem ji rozbalila. A musím říct, že to stálo za to. Ale pěkně postupně.

Jak už to tak u knih tohoto autora bývá, každý příběh je něčím zvláštní. Tentokrát celá kniha popisuje jen jeden jediný den - den Adama T. Asi každý už jsme někdy zažili den, nebo i více dnů, které pro nás byly zlomové. Něco se změnilo, něco obrátilo náš život úplně jiiným směrem. Podobný den zažívá již zmiňovaný hlavní hrdina. Zajímavou kombinací je fakt, že Adam je gay a jeho otec farář, který s tím moc nesouhlasí. Přesně jak je v anotaci řečeno, je to den plný vysvětlování, lásky, konfliktů i zlomených srdcí. Ale nadějě umírá poslední.

Mimo hlavní dějovou linku sledujeme ještě vyprávění ducha mrtvé dívky. Nicméně patřím do skupiny čtenářů, které tyto části moc neoslovily a jsem autorovi vděčná, že tyto kapitoly byly opravdu krátké. 

Podobně jako u knihy Něco víc je příběh napsaný poměrně složitě a autor se místy vrací zpět do minulosti. Je tedy pro náročnější a všímavější čtenáře, protože by se snadno mohlo stát, že vám něco unikne. U Patricka Nesse je víceméně tradicí, že se nad knihou musíte zamyslet a děj vás k tomu i sám navádí. Ani tentokrát tomu nebylo jinak a doteď o příběhu přemýšlím. 
Nečekejte moc akce a dobrodružství, ale přesto vám mohu zaručit, že se nebudete nudit a příběh budete prožívat společně s Adamem.

Vše doprovázejí skvěle vykreslené postavy a mohu vám slíbit, že Adama si zamilujete. Autorovi se navíc podařilo vykreslit opravdu skvělou atmosféru příběhu. Patrick Ness je zkrátka pan autor a mohla bych vám tu hodiny psát o tom, jak moc miluji jeho knihy. 

Připravte si kapesníčky, spoustu lepítek na založení těch nejhezčích myšlenek a volné odpoledne (nebo raději dvě). Nejdelší den Adama T. je kniha o hledání sebe samého, o řešení problémů a vyrovnávání se s věcmi tak, jak jsou. Budete plakat a budete se smát. Zkrátka prožijete všechno to, co byste prožívat měli.

Knihu hodnotím jako třetí nejlepší od tohoto autora (Volání netvora a Něco víc stále vedou) a rozhodně doporučuji přečíst. Za zaslání knihy a zároveň i zlepšení pochmurného dne mockrát děkuji nakladatelství Slovart, konkrétně edici #Booklab! Knihu najdete například tady.


Četli jste něco od Patricka Nesse? Která kniha se vám líbila nejvíce?

Komentáře

  1. Já jsem bohužel od Nesse nic nečetla, ale nejvíce mě zaujala asi tady ta knížka a Nic víc a možná taky Volání netvora.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco víc je skvělé a Volání netvora dokonce sbírám :D Patrick Ness má samé skvělé knihy.
      N.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, od autora jsem ještě nic nečetla, ale věřím, že jeho knihy jsou pěkné. Navíc tahle má krásnou obálku. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Pravda, obálku má krásnou. Ostatně i ostatní knihy mají moc hezké obálky.
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky