Přečteno: Inkoust, kov a sklo

Autor: Gwendolyn Clareová
Překlad: Magdaléna Stárková
Počet stran: 336
Rok vydání: 2018/ překlad 2019
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Když se propojí konkrétní člověk, konkrétní pero a konkrétní kniha, dokážou vytvářet zcela nové světy. Elsa z jednoho takového pochází. Její matka ho neustále mění a po jejím únosu Elsa musí vstoupit do reality. V alternativní viktoriánské Itálii potkává kromě tajemné skupiny vědců a vynálezců i krásného mechanika s tragickou minulostí. Podaří se jí vrátit svět do správných kolejí, nebo ji dříve najde nájemný vrah?

Z mého pohledu...
Steampunk, fantasy a vytváření nových světů - přesně tohle tu chybělo! V dnešní době už téměř všechno bylo napsáno a je obtížné přijít s něčím novým, obzvlášť potom v žánru Young Adult/Middle grade. Autorce se to ale tímto námětem povedlo. Zpracováním to ale bohužel totálně pohřbila.

V tomto příběhu vůbec není složité vytvořit nový svět, stačí ho zkrátka napsat. To moc dobře ví i hlavní hrdinka Elsa (taky se vám vybavilo Ledové království?), která z jednoho takového světa pochází.
Elsa je ale jakési ztělesnění dokonalosti. O něčem podobném jsem vám psala už v recenzi na knihu Les a tady to je bohužel to samé v bledě modrém. Všechno ví, všechno zná, všude byla minimálně třikrát a je dosti nesnesitelná. Bohužel jsem si k ní za celých tři sta stran nedokázala najít cestu. Je tu ale několik vedlejších postav, které jsou naopak velice sympatické a je docela škoda, že nedostaly více prostoru se projevit.

Dalším problémem jsou chybějící souvislosti. Autorka nás hned na začátku vhodí do děje, což je sice super, ale později jaksi zapomíná dovysvětlit souvislosti a tak o Elsině minulosti skoro nic nevíme, i když by nás to třeba zajímalo. Zároveň se snažila naspat knihu plnou akce a napětí, ale mnohdy už to působilo velmi nepřirozeně.

Abych ale pořád jenom nekritizovala - jak jste si mohli všimnout, knížka má opravdu nádhernou obálku a každé ze slov je vytvořeno tak. aby symbolizovalo materiál, který má v názvu. Když si navíc najdete na goodreads i druhý díl, zjistíte, že jeho obálka je snad ještě krásnější!

Gwendolyn navíc píše opravdu poutavě a má osobitý styl psaní, který vás donutí číst dál a dál. Mnohdy používá docela zvláštní slovní spojení a hlášky, ale všechno to docela hezky funguje dohromady.

V závěru bych knihu doporučila spíše čtenářům middle-grade literatury, nebo mladším čtenářům YA. Pakliže  už máte nějaké YA načteno, tohle vás bohužel spíš zklame...

Za zaslání každopádně mockrát děkuji Albatrosmedia!

Komentáře

  1. Kvůli tomu jménu se mi do té knížky nechce. Vím přesně, jak bych si hlavní hrdinku představovala. Prostě Elsa. :D Jinak se mi ta knížka ale líbí, nicméně pochybuju, že se do ní pustím. Ta souvislost se mi zkrátka vůbec nelíbí. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knížku jsem hoodně zvědavá! Líbí se mi ten motiv steampunku, ale teda po tvé recenzi nevím, jestli mám na přečtení spěchat. :D Líbí se mi dokonce i obálka, ale asi si počkám, jestli v češtině vyjde i druhý díl a pak se do série pustím. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky