Přečteno: Sadie

Autor: Courtney Summersová
Překlad: Anežka Dudková
Počet stran: 272
Rok vydání: 2018/ překlad 2019
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Sadie to v životě neměla lehké. Otce nikdy nepoznala, matka už před lety zmizela neznámo kam. Nechala Sadie na starosti domácnost i mladší sestřičku Mattie, která byla od narození středem Sadiina světa. Jenže pak Mattie někdo brutálně zavraždí. Když po několika měsících policejní vyšetřování skončí ve slepé uličce, Sadie se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou a vydá se najít vraha. Ona totiž moc dobře ví, s kým si musí vyrovnat účty.

Holky se ztrácejí v jednom kuse. To je první věc, která vytane na mysli moderátorovi Westu McCrayovi, když jednoho dne zvedne telefon a z něj se ozve hlas May Beth Fosterové, která ho prosí o pomoc při pátrání po pohřešované devatenáctileté Sadie. Takový příběh už všichni slyšeli mnohokrát. Určitě jen utekla z domova. Přesto se West nakonec rozhodne prosbu vyslyšet. Svoje pátrání dokumentuje v podcastu, a jak postupně odhaluje spletité okolnosti Sadiina zmizení, čím dál zoufaleji ji touží najít – dřív než bude příliš pozdě.

Z mého pohledu...
Sadie je jedna z těch postav, které to v životě vůbec nemají jednoduché. Otce nezná a matka před lety zmizela - v tu dobu se Sadie musela postarat mimo jiné i o Mattie, její mladší sestru.
Mattie je ale brutálně zavražděna a vzhledem k tomu, že policie se stále nemůže dopátrat viníka, Sadie se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ví totiž něco, co ostatní ne...

Celým příběhem nás provází moderátor West, který se pokouší Sadie najít a vše dokumentuje v podcastu. Postupně se odhaluje nejedna skutečnost a celý příběh se postupně skládá dohromady.

Sadie je jedna z těch postav, která vám rychle přiroste k srdci. Zprvu se mi sice zdála zvláštní a moc jsem nechápala její chování, ale během pár kapitol jsem si ji dokázala oblíbit. Za to, jak vzala všechno do svých rukou má u mě rozhodně velký obdiv a autorka ji napsala tak, že mi ani nepřipadalo, že je to fiktivní postava. Kdybyste mi řekli, že tento příběh se opravdu stal a Sadie je skutečná osoba, věřila bych vám.

Postupem času vyplývá na povrch spoustu otázek, které se čtenář společně se Sadie snaží zodpovědět. Spoustu věcí ale zůstává nevyřčených, nebo jen naznačených a je na vás, abyste si domysleli, co a jak se stalo. Osobně si myslím, že by některé momenty klidně mohly být popsány více do detailů, na druhou stranu se jedná o YA a myslím, a kdyby bylo toto téma rozebíráno blíže, o příběh pro young adult už by se asi nejednalo.

Konec je  lehce otevřený - myslím, že se dá pochopit více způsoby, ale není to tak, že byste vůbec netušili, co se stalo.

Sadie se rozhodně řadí mezi knihy s náročnějším tématem. Pětihvězdičková kniha to za mě není, ale rozhodně stojí za přečtení.
Jestli hledáte knihu, na kterou jen tak nezapomenete a budete o ní ještě pár dnů přemýšlet, tohle je ta pravá.

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky