Přečteno: Deník Dory Grayové

Autor: Naďa Reviláková
Ilustrace: Tereza Janáková
Počet stran: 112
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Albatros
Anotace: Když rodiče Hance oznámí, že se budou stěhovat z města na venkov, převrátí jí svět vzhůru nohama. Hanka svůj nový domov nesnáší, dokud na půdě náhodou nenajde tajemný starý zápisník – deník Dory Grayové. Co se s jeho autorkou a její židovskou kamarádkou stalo? Hanka se to rozhodne zjistit stůj co stůj. Tak začíná dobrodružné pátrání po stopách minulosti, která by se už nikdy neměla opakovat.


Z mého pohledu... 
Už když nám Míša na merendě povídala o knížkách, které budou vycházet, věděla jsem, že Deník Dory Grayové si určitě budu chtít vzít na recenzi. Anotace vypadá skvěle, obálka taktéž a autorka s titulem navíc získala první místo v literární soutěži nakladatelství Albatros.

Hlavní hrdinkou je třináctiletá Hanka, která se za žádnou cenu nechce stěhovat na venkov. Když jí to rodiče oznámí, je naštvaná a nikam jet nechce. I když se nechá přemluvit, aby se s nimi jela alespoň podívat, nelíbí se jí tam. Názor změní ve chvíli, kdy na půdě tak trochu omylem najde starý zápisník, nadepsaný jako Deník Dory Grayové, který patřil židovské dívce. Hanka se rozhodne zjistit, co se s autorkou stalo a tím začíná její dobrodružství a pátrání po minulosti.

Myslím, že Deník Dory Grayové by se dal využít jako takové první seznámení dětí s druhou světovou válkou a tématikou holocaustu. Podobně jako Hanka nabudou povědomí, že něco takového bylo - zároveň ale nenásilnou formou a tak, že je hned nevyděsíte. Všechno je v knize spíše jen tak zmíněno a rozhodně zde nenajdete popisy všeho, co se dělo - přeci jenom je to kniha pro děti.

Do rukou se vám ale dostane silný příběh, který zaujme nejednoho čtenáře (a to nejen dětského). Kniha vás pobaví, dojme a donutí se zamyslet. A přesně tak by to mělo vypadat. Čeká vás také spousta dobrodružství a myslím, že v dětských očích by to mohlo připomínat téměř detektivku, kdy Hanka pátrá po minulosti a osudu Dory. I přesto, jaké téma si autorka vybrala, píše lehce a s humorem - zkrátka tak, aby to děti bavilo.

Věřím, že kniha zaujme jak děti, tak i dospělé. Za sebe ji rozhodně mohu doporučit!
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media!

Komentáře

  1. O knize slyším poprvé a musím říct, že mě zaujala. Je super, když kniha pro mladší čtenáře obsahuje závažnější téma, které je podané s citem a rozšíří čtenáři obzory. A zrovna téma 2. světové války, které je v literatuře pro dospělé velmi časté, v těch pro mladší čtenáře chybí (pokud mohu soudit) :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám stejný pocit - literatura pro děti je plná různých témat, ale zrovna válka se objevuje jen zřídka.
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky