Přečteno: Dilema

Autor: B. A. Paris
Překlad: Karolina Medková
Počet stran: 328
Rok vydání: 2020/ překlad 2020
Nakladatelství: Motto
Anotace: Livia nikdy nezažila svatbu snů, protože si Adama vzala v mládí a narychlo. O to víc se teď upíná na oslavu svých čtyřicátých narozenin, na níž bude chybět jen jejich dcera Marnie studující v zahraničí. Adam ale přichystal překvapení – tajně pro Marnie zařídil letenku domů. Když ho však během dne zdrtí šokující zpráva, není schopen ji Livii sdělit, než oslava skončí. Jak daleko zajde, aby své milované ženě dopřál posledních pár hodin štěstí?

Z mého pohledu...
B. A. Paris
můžete znát jako autorku psychologických thrillerů Za zavřenýmu dveřmi, V pasti lží a Přiveď mě zpátky. Její další kniha ale trochu vybočuje a popravdě si nejsem jistá, zda bych ji vůbec mezi thrillery řadila. Od předchozích knih se hodně liší a to i svým žánrem.

Livia se už dlouhou dobu upíná na oslavu svých čtyřicátých narozenin, která musí být zkrátka dokonalá. Chybět bude jen její dcera Marnie, která studuje v zahraničí a na oslavu se nestihne vrátit. Manžel Livie Adam ale chystá velké překvapení a tajně Marnie zařizuje letenku domů, aby mohla přijít na oslavu. 

Odpoledne ale zjišťuje zdrcující zprávu, kterou by ihned měl sdělit Livii a začít situaci řešit. Stále ale probíhá oslava, na kterou se tolik těšila a vypadá to, že se všichni skvěle baví.

I Livia má své tajemství a o Marnie ví něco, co Adamovi už dlouho tají.

Co se příběhu týká, docela brzo se vám podaří odhalit, co se stalo a poté už se vám žádného dalšího zvratu nedostane. Osobně mi připadá, že kniha je založená spíše na tom, že Adam řeší, zda to Livii má nebo nemá říct (od toho tedy název Dilema). Rozhodně to ale není thriller, spíš rodinné drama. Více než napětí v sobě budete mít nepříjemný pocit, případně smutek. 

Víceméně celý děj se odehrává během jednoho dne - už jen podle toho můžete soudit, že se toho zase tolik nestane. Je to zkrátka jedna událost, která všechno změní. 

Postavy jsou, jak je tomu u B. A. Paris zvykem, reálné a naprosto uvěřitelné. Zároveň jejich chování budete chápat a možná si během příběhu párkrát řeknete, že byste to udělali stejně. Pokud jste citlivější, stejně jako já budete emoce prožívat společně s postavami, především s Adamem. Během čtení vám bude tak zvláštně smutno.

Dilema je odlišné od ostatních knih této autorky a proto prosím počítejte s tím, že to je úplně jiný žánr. Za mě je to její nejslabší kniha, ale i tak si zaslouží hezkých 70 % a za přečtení stojí.

Knihu k recenzi mi poskytl Albatros Media, kterému tímto děkuji!

Komentáře

  1. Vážně nejslabší? Já na ní slýchám z okolí vesměs samou chválu. :) S autorkou zatím osobní zkušenost nemám, ale její knihy mě lákají. Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně připadala ze všech nejslabší, ale to je možná právě díky jinému žánru. I tak ale dostala hezkých 70 % a neznamená to, že nestojí za přečtení :)
      Děkuji za pochvalu a pravidelné komentáře, vážím si toho! :)
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky