Poslechnuto: Vrány

Autor: Petra Dvořáková
Počet stran: 184
Délka poslechu: 3:49 h 
Rok vydání: 2020 
Nakladatelství: Host (audiokniha - OneHotBook)
Odkaz na ČBDB
Anotace: Dvanáctiletá Bára se právě nachází na prahu dospívání. Projevuje se u ní výtvarné nadání, ale také živelná a občas nezvladatelná povaha. S nástupem puberty se konflikt mezi její spontánností a touhou matky po nekomplikovaném životě dramaticky prohlubuje. Zvlášť v kontrastu s její o něco starší, poddajnou sestrou. Čím více chce Bára svou přirozenost realizovat, tím úporněji se její okolí snaží tyto nesrozumitelné a průměru se vymykající potřeby ovládnout. Jejího talentu si všimne mladý učitel výtvarné výchovy přezdívaný Frodo, který jí nabídne citlivou oporu v boji s nároky rodiny, jež pod fasádou vnější spořádanosti ukrývá i velmi temná místa. Jenže Bára svoji válku v zákopech nerozumění stále prohrává. Jedinými spojenci se jí tak stávají vrány hnízdící před okny v parku. Vrány, které zpřítomňují přirozenou pudovost prostupující zvířecí i lidské životy. Svět, na který se Bára stále mocněji napojuje. Nabídne jí někdo opravdovou pomoc? Existuje ještě nějaké východisko?

Z mého pohledu...
Poslední dobou jsem docela podlehla audioknihám. Zjistila jsem totiž, že mi náramně šetří čas. Poslouchat můžu skoro kdekoliv a téměř při čemkoliv. Navíc audioknihy skvěle řeší i situaci, kdy jedu ze školy/práce a nemám energii/chuť na čtení. Zkrátka zapnu audioknížku do sluchátek a čtu ušima.

A protože Vrány od Petry Dvořákové mě zaujaly už kdysi a strhla se kolem nich vlna nadšených recenzí, zdály se být tou správnou volbou. 

Novela vypráví příběh dvanáctileté Báry, která je výtvarně nadaná. Zároveň je to s ní trochu komplikované, protože přemýšlí poněkud spontánně a není tolik pečlivá a vzorná, jako její starší sestra. To jen těžko nese jejich matka. Jediného spojence Bára vidí v učiteli výtvarné výchovy, kterému přezdívá Frodo. Ten jí nabízí oporu a podporuje ji v tom, co ji baví.

Tohle byl opravdu silný příběh. Nevěřila bych, že autorka dokáže vykreslit takhle výrazné charaktery během tak málo stran. Požitek byl o to víc umocněn tím, že jsem knihu poslouchala. Promluvy matky totiž působili velice opravdově. Dlouho ve mně kniha nevyvolala takhle silně negativní pocity. Matce, která odmítá respektovat svoje dítě a neustále ho jenom shazuje a ubližuje mu, bych dala pěstí. A tohle moje naštvání během knihy gradovalo s každou stránkou. Čistě pro ilustraci zde zmíním třeba to, jak matka oslovuje svoje děti - Katuška a Baruna. Myslím, že vám to bohatě stačí k tomu, abyste si udělali obrázek.

Kromě pohledu matky tu máme i kapitoly z pohledu Barči. Vidíme, že sice je trochu chaotická a není tak "perfektní" jako její sestra, ale zároveň jako čtenář vnímám obrovskou snahu. Snahu udělat věci správně, zavděčit se matce, být dost dobrá. Vnímala jsem taky velké pochyby o tom, zda je dostatečně dobrá nebo zda ji má okolí rádo. A bolelo to. O to víc v kontrastu s kapitolami z pohledu matky.

Třetí postavou je Katuška, která sice nemá vlastní kapitoly, i tak ji ale alespoň trochu poznáváme. Během, čtení si člověk uvědomuje, že vlastně není nijak dokonalá. Jen zkrátka a dobře lépe plní matčiny rozkazy a za každou cenu je "ta hodná", "ta hezká" nebo "ta lepší". 

Vrány jsou opravdu silná, emotivní kniha. Nedostane se vám žádného dlouhého, zapeklitého příběhu s viditelným vývojem postav, je to ale zkrátka něco, co byste si měli přečíst. Protože tohle je příběh, který ve vás něco zanechá a zasáhne vás. A to je důležité.  Zároveň vřele doporučuji poslech audioknihy, která váš zážitek ještě umocní. 

Komentáře

  1. Dobrý den, celkem by mě zajímalo, už jste někdy do něčeho investovala? Já si zrovna četl článek kam investovat na jednom webu, a přemýšlím nad nějakou menší investicí. Přijde mi to jako dobrý nápad, v dnešní době, kdy peníze ztrácí hodnotu. Třeba máte nějaké zkušenosti, tak byste mi trochu poradila?

    OdpovědětVymazat
  2. Já audioknihám zatím na chuť nepřišla, ale tahle kniha mě láká (také už od doby, kdy vyšla) :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já osobně jsem nikdy ještě audioknihu neposlouchal, ale dost mě to láká! A tahle kniha vypadá skvěle, asi ji budu muset posunout dopředu v mém tbr listu a co nejdřív si koupit tu audioknihu nebo papírovou verzi! Děkuju za tip ��✨

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky