Poslechnuto: Deník farářky

Autor: Martina Viktorie Kopecká
Počet stran: 264
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Mladá fronta/Voxi
Anotace: Boží cesty jsou nevyzpytatelné a nekonvenční farářka Martina Viktorie Kopecká o tom ví své. Valnou většinu jejího života to nevypadalo, že bude aspirovat na službu v církvi – a přesto je dnes výraznou postavou Církve československé husitské. Knižní vydání blogu Deník farářky přináší zápisky posledních tří let a provádí čtenáře celým církevním rokem, který začíná adventem. Jaké to je být ženou – knězem? Čeho se kvůli službě musela vzdát? O čem přemýšlí, jak podle ní vypadá ráj a co by nám Ježíš pověděl, kdyby žil v dnes? S jakými předsudky se musí v životě vyrovnávat? V knize najdete úvahy, které se zdaleka netočí jen okolo náboženství, ale také vyprávění z cest po světě, příhody možné i dost nemožné, fotky, výstřižky z rozhovorů, vzpomínky na setkání, která mladé farářce bezmála změnila život. Přečtete si také její kázání, sny i otázky, na které není snadné odpovědět. Kniha vznikala v době pandemie, a tak se nevyhýbá ani tématům křehkosti života, smrti a snaze porozumět, co se to v naší společnosti děje, kam se poděla víra i kde hledat pevnou půdu pod nohama.

Z mého pohledu...
Farářku Martinu Viktorii Kopeckou možná znáte. Zdá se mi, že v poslední době je na sociálních sítích docela vidět, a to nejen kvůli jejímu působení ve StarDance.  Možná jste zaznamenali i její knihu, která také proběhla internetem a navíc má krásnou obálku, která určitě nejednoho čtenáře zaujala. 

Já každopádně knihu poslouchala v audioverzi (čtou Tereza Kostková, Marek Polanecký a Martina Viktorie Kopecká) a poslech jsem si užila, i když bych ocenila více pasáží předčítaných samotnou autorkou. Tu v knize uslyšíte jen málo, což je trochu škoda, protože má opravdu příjemný a uklidňující hlas. K předčítání Terezy Kostkové a Marka Polaneckého ale žádné výtky nemám, jen je zkrátka autentičnější, když knihu čte samotná autorka.

Teď už ale k samotné knize.
Autorka nás provází celým rokem (od prosince až do listopadu) a zároveň seznamuje s důležitými okamžiky v životě věřících. 
V knize se střídá poměrně dost různých způsobů vyprávění. Jsou zde různé úvahy a myšlenky, části rozhovorů i deníkové zápisky. Martina Viktorie Kopecká zároveň sdílí svoje zážitky z cest z pozice předsedkyně jednoho z poradních orgánů Světové rady církví. Poukazuje na to, jaké to je být ženou v církvi a prozrazuje třeba i to, jak je to s oblékáním. Přece jenom výraznou rtěnku, kterou autorka běžně nosí, byste na farářce asi nečekali. 

Čtenáři se dozvídají, jak vlastně vypadá život farářky a co tato funkce vůbec obnáší. Asi si odvodíte, že farář netráví celý den v kostele, ale co tedy vlastně dělá? Nechybí ani příběh o tom, jak se autorka k této funkci vůbec dostala.

Deník farářky je upřímné, lehké čtení. Pravděpodobně se u některých pasáží pozastavíte a trochu se zamyslíte, možná dokonce inspirujete. A to i přesto, že třeba nejste nutně věřící.

Za poskytnutí audioknihy k recenzi děkuji Albatros Media!

Komentáře

  1. Já osobně teda moc na to poslouchání nejsem. Není to prostě ono. Nikdy se mi to nevyrovná tomu skvělému pocitu a vůni papíru. To prostě nejde. Ještě když vidím u známých ty designové krby co mají, tak žárlím. To je něco tak romantického a příjemného. Asi si budu muset nějaký pořídit.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky