Přečteno: Vrah je v každém z nás

Autor: Lucie Bechynková, Jan Štoček
Počet stran: 200
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: CPRESS
Anotace: Legendární detektiv pražské mordparty Jan Štoček stojí za vyřešením zásadních tuzemských kriminálních případů, mezi které patří sériový vrah Ivan Roubal nebo Orlické vraždy. V otevřeném rozhovoru ho vyzpovídala Lucie Bechynková, zločinožroutka a zakladatelka podcastu Opravdové zločiny. Nahlédněte do zákulisí vyšetřování vražd, které Štoček popisuje velmi osobitým stylem – v některých pasážích se vám bude tajit dech, v jiných se možná neubráníte smíchu.

Z mého pohledu...
Na rozhovor s detektivem pražské mordparty Janem Štočkem jsem se vyloženě těšila. A ne nadarmo. Jestli totiž hledáte knihu o zločinech a to především z pohledu detektiva, tohle je přesně ten titul, po kterém byste měli sáhnout.

Do jisté míry se jedná o rozhovor, ale samotnou mě překvapilo zpracování. Tento rozhovor je totiž veden poměrně volně a téměř až jako vyprávění. Jan Štoček vždy představí případ, jeho průběh a jak se tento případ vyřešil. Lucie Bechynková se následně doptává a Jan Štoček tak své vyprávění ještě doplňuje. Kromě otázek k případu se autorka dopátává i na práci detektiva a další okolnosti, které při rozhovoru nemusí být jasné a nebo je naopak zajímavé se u nich zastavit.

Většina případů je poměrně známá a pakliže se ve světě zločinu (skrze podcasty, zprávy a tak podobně) alespoň trochu pohybujete, budete je znát. Pohled samotného detektiva je ale rozhodně zajímavý a na případy vám dá trochu bližší náhled a zároveň vám příběh odvypráví z pohledu člověka, který se vyšetřování přímo účastnil.

Kdybych knihu měla alespoň trochu porovnat s předchozími knihami Lucie Bechynkové, tahle je rozhodně ze všech nejlepší. Srovnání je to ale těžké, protože zatímco se předchozí dvě knihy věnují především případům z podcastu, který de facto převádí do psané formy a rozhovorů s lidmi z oboru je věnována jen menší část, Vrah je v každém z nás je jedním velkým rozhovorem (společně s vyprávěním Jana Štočka). Plyne z toho, že knihy nelze dost dobře porovnávat a nabízí se říct, že jsou zkrátka každá jiná. Pokud ale váháte a chcete, aby vás kniha chytila od první stránky a pořádně jste se začetli, doporučuji spíše Vrah je v každém z nás. 

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media!

Komentáře

Oblíbené příspěvky