Přečteno: Ten, kdo stojí v koutě

Autor: Stephen Chbosky
Počet stran: 213
Rok vydání: 1999/ překlad 2012
Nakladatelství: Brio
Anotace: Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše - máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. V Charliem se Chboskemu podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze. 

Z mého pohledu...
Charlie je patnáctiletý kluk, který bydlí s rodiči a sestrou. Je nadmíru citlivý a už dlouho má pocit, jako by něco důležitého naprosto
změnilo jeho život, jen si nedokáže vzpomenout co. Působí dost jako introvert, což už trochu z názvu vyplývá.
Samozřejmě prochází dospíváním a střední školou, což zahrnuje poměrně dost témat, o kterých se dá mluvit, nebo v jeho případě spíše psát. Chvilkami jsem si říkala, jak je možné takových věcí nacpat
do dvou set stránek.
Nutno poznamenat, že tahle kniha není vůbec taková, jako se na první pohled zdá. Charlie v dopisech často popisuje drobnosti, jako jsou třeba obálky časopisů. Je překvapivé, jak nad takovými věcmi dokáže přemýšlet. Pořád je tu jedna věc, která se Charliemu stala v dětství. Jak už jsem zmiňovala, nedokáže si vzpomenout, co to bylo. Byl to zážitek, který se mu podařil vytlačit z vědomí, dotyk Sam mu to ale celé připomene. Právě tohle je okamžik, který převrátí celou knihu vzhůru nohama a nic už není tak, jako bylo na začátku.
O této knize se nedá říct, že je špatná ani dobrá, protože připomíná obojí. Řekla bych, že takovou knihu jen tak nenajdete. Závěrem, tohle je kniha, kterou si musíte přečíst a je jedno, kdo o ní co píše.

Komentáře

  1. Já tuhle knížku miluju. Nejdřív jsem viděla film, který se mi hrozně líbil a na jeho základě jsem pak ihned sháněla knihu. Rozhodně patří do mých top ten a má hrdé místo v mé knihovně :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film jsem ještě neviděla, ale plánuji se na něj podívat :)
      N.

      Vymazat
  2. Tak ta vypadá zajímavě :) Musím si začít už ty knihy psát, co chci číst, protože tu u tebe vždycky najdu super tipy :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knihu jsem četla na doporučení dcery a naprosto mě okouzlila. Je nádherná. Na blogu mám taky recenzi.
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze! :) Na knihu se chystám už děsně dlouho, tak snad se k ní letos dostanu :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky