Přečteno: Letní sázka

Autor: Emily Henryová
Překlad: Tereza Libichová
Počet stran: 384
Rok vydání: 2020/překlad 2021
Nakladatelství: Metafora
Anotace: Augustus Everett je uznávaný autor klasických románů. January Andrewsová píše romantické příběhy. Zatímco její příběhy končí happy endem, jeho knihy vrcholí tragickou smrtí nebo deziluzí všech hrdinů. Pro January byla rodina vždycky oporou, Gusovo dětství nebylo zrovna procházkou růžovým sadem. Jsou jako noc a den (nebo jako leden a srpen). Jenže jsou skutečně všechny věci v životě tak, jak se jeví na první pohled?

January přijíždí do nově zděděného domu na břehu Michiganského jezera v ne úplně dobrém rozpoložení: tíží ji otcova smrt a tajemství, které se po jeho smrti dozvěděla. Navíc se jejím novým sousedem stane právě Gus, bývalý spolužák z vysoké školy, s nímž celé roky studia soupeřila. Rychle ale zjistí, že toho mají společného mnohem víc než jen zážitek z dávného kolejního večírku. Například to, že oba shodně trpí neschopností dopsat svou knihu.

A tak spolu tihle dva jednoho pošmourného večera trochu nečekaně uzavřou sázku, která je má vyvést z autorské krize: Augustus stráví celé léto psaním o něčem se šťastným koncem a January se pokusí napsat velký americký román. Ona ho pro inspiraci bere na výlety do míst, k nimž patří pořádná dávka romantiky, zatímco on s ní objíždí přeživší pamětníky sebevražedného kultu (co jiného by se od něj taky dalo čekat?). Plán je, že oba svou knihu dokončí a nikdo se do nikoho nezamiluje. Vážně.

Z mého pohledu...
Pakliže je vám jméno Emily Henryová povědomé, možná je to proto, že autorka napsala YA příběh Milionkrát June

Jak už jste možná slyšeli, kniha vypráví příběh January a Guse. Oba dva jsou spisovatelé, jen každý píše úplně jiný žánr. Ti dva se ale dostávají do spisovatelské krize a tak uzavřou sázku, která je z ní má dostat. January se pokusí napsat velký americký román zatímco Gus bude psát příběh se šťastným koncem. Jak tato spisovatelská sázka dopadne?

První, co mě na knize zaujalo je to, že poodkrývá svět spisovatelské profese a to, jak vlastně vznikají příběhy. Tím se zabývala především první polovina knihy, zatímco ta druhá už řešila převážně vztahy.

I přesto, že se jedná o odpočinkové letní čtení, měla jsem ze začátku trochu problém se začíst a v knize mi chyběla jakási jiskra, která by mě nutila číst dál. To se později trochu zlepšilo, ale stejně si myslím, že děj mohl ubíhat trochu lépe. Co vám ale mohu zaručit je to, že během čtení se rozhodně nebudete nudit a možná se i zasmějete nahlas. Autorka má totiž parádní humor, který krásně sedí do příběhu. 

Jestli se něco autorce opravdu povedlo, je to postava January, kterou jsem si velice rychle oblíbila a byla výborně napsaná. Zároveň se mi líbilo jakým způsobem fungovala s Gusem a jak se jejich (ne)vztah vyvíjel.

Knihu bych doporučila jako odpočinkové letní čtení, jen počítejte s tím, že možná bude trochu náročnější se do ní začíst. Věřím ale, že se do ní  stejně jako já dostanete a nakonec si řeknete, že to bylo vlastně fajn čtení.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Metafora!

Komentáře

  1. V podstatě s tebou můžu souhlasit. Od knihy jsem čekala příjemnou letní oddechovku, a tu jsem také dostala... takže značka ideál. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý námět na příběh, spisovatelské prostředí je určitě lákavé! :D

    OdpovědětVymazat
  3. WOW!! Toto je ta nejúžasnější věc, jakou jsem kdy zažil, a potřebuji se podělit o toto skvělé svědectví .. Navštívil jsem fórum zde na internetu 10. ZÁPASU 2021 a viděl jsem úžasné svědectví tohoto mocného a skvělého sesilatele kouzel zvaného Dr. Bohatý na fóru ... Nikdy jsem tomu nevěřil, protože jsem nikdy předtím neslyšel nic nenaučeného o magii .. Žádné tělo by mě nedokázalo přesvědčit o kouzelných kouzlech, dokud mi Dr. manželství na 6 let zpět ke mně a přivedlo mého manžela zpět ke mně za stejných 48 hodin, jak jsem četl na internetu .. byl jsem opravdu nadšený a šokovaný, když můj manžel poklekl a prosil o odpuštění a abych ho přijal zpět. „Opravdu mi chybí slova a radost, a nevím, jak moc bych vám chtěl vyjádřit své uznání, doktore Bohatý, vy jste Bůh poslaný mně a celé mé rodině .. A teď jsem znovu radostná žena. . zde jeho e -mail wealthylovespell@gmail.com. Jeho telefonní číslo +234 810 515 0446

    OdpovědětVymazat
  4. Byla jsem na pokraji ztráty manželství, když do toho vstoupil doktor Ilekhojie. Můj manžel požádal o rozvod po nekonečném sporu a citovém týrání, které jsme oba trpěli kvůli nedorozuměním. Odešel z domu a odmítl se vrátit. Hledala jsem skutečné řešení s vědomím, že nechci trpět další nouze kvůli rozvodovým případům a ztrátě mého 12 letého manžela. Dodržel jsem jeho postupy pro usmíření, které bylo velmi snadné. Láska a spojení mezi mnou a mým partnerem byly obnoveny a on se vrátil a požádal o zrušení rozvodu. Je pravdou, že doktor Ilekhojie je čestný a transparentní v pomoci lidem a i vy, když si toto přečtete, můžete získat řešení, které ve svém manželství nebo vztahu hledáte. kontaktujte ho pro pomoc hned. Zde je jeho kontakt. WhatsApp: +2348147400259 E-mail: gethelp05@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  5. Můj manžel mě a moje děti opustil, protože jsme měli tolik hádek a hádek. Jeho matka byla také proti mému sňatku s ním. Tolik jsem ho miloval a měl velkou naději, že spolu vybudujeme světlou budoucnost. Čekal jsem 6 měsíců a nikdy se mi nevrátil. Takže jsem musel kontaktovat doktora Ilekhojie, který udělal vše, co bylo v jeho silách, aby nás znovu spojil a obnovil lásku a spojení, které jsme kdysi sdíleli. Po 3 dnech se vrátil domů, jak mě ujistil doktor Ilekhojie, a já jsem opravdu ohromen jeho úžasnými činy. I vy můžete získat tuto skvělou pomoc a žít tak, abyste mu byli vděční, protože nikdy nikoho nezklame. Kontaktujte doktora Ilekhojie. E-mail: gethelp05@gmail.com Můžete ho také WhatsApp na +2348147400259

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud jste se stali obětí podvodu s kryptoměnami a přišli jste o značnou částku peněz, je důležité okamžitě podniknout kroky k navrácení svých prostředků. Jedním z doporučených postupů je vyhledat pomoc od renomovaných společností zabývajících se obnovou, které se specializují na řešení kryptografických podvodů. Tyto společnosti mají potřebné odborné znalosti a zdroje, aby vás efektivně provedly procesem obnovy. Kontaktujte Genuine Hackers e-mailem na GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM nebo WhatsApp +12602183592

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky