Přečteno: Všechny malé zázraky

Autor: Jennifer Nivenová
Počet stran: 352
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2015, překlad 2015
Anotace:
Teodora Finche fascinuje smrt. Neustále přemýšlí nad způsoby, jak by se mohl zabít. Ale pokaždé ho něco - bez ohledu na to, jak je to zdánlivě bezvýznamné - nakonec zastaví.


Violet Markeyová žije pro budoucnost - upíná se k dokončení střední školy a k momentu, kdy bude moct opustit rodné městečko v Indianě. To jí totiž až příliš bolestně připomíná nedávnou tragickou smrt její sestry. 

Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat. Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat "krásy Indiany", a oba přitom učiní zajímavé objevy. Finch zjišťuje, že jen s Violet může být sám sebou - podivínským, přemýšlivým, ale zároveň zábavným a originálním, a že není až takový blázen, za jakého ho ostatní považují. Violet zase zapomene počítat dny do konce školy a konečně začíná znovu žít. Jenže zatímco Violetin svět se rozrůstá a získává nové barvy, Finch se propadá do temnoty deprese. 

Z mého pohledu...
Je obtížné tuto knihu popsat, o to těžší je pak podat vám něco více, než naleznete v anotaci. Přesto to ale zkusím...
Když Finch potkal Violet na římse, věděl, že teď není čas na to zachraňovat sebe. Bylo mu jasné, že ten, kdo potřebuje zachránit je Violet. To ale ještě nevěděl, že tím zachránil oba. Violet a Finch by se spolu snad ani nebavili, nebýt
zeměpisného projektu. Právě díky němu vzniká nové přátelství, které rozhodně není takové, jako všechna ostatní. A jak už to tak bývá, časem přichází i láska.Až si budete říkat, co dělá tuto knihu takovou, jaká je, odpověď je Finch. To právě Finch je hlavním a nejpodstatnějším hrdinou, který táhne celý děj. Skoro si myslí, že ani sám netušil, co se s ním děje. Na konci už Violet není tou Violet, co byla na začátku a Finch není tím stejným Finchem. Nic není tak, jak to bývalo a to je možná přesně to, proč je na tuto knihu tolik odlišných názorů.
 Bohužel tato kniha nemá zrovna veselý konec a po dočtení budete mít pocit, že autorku pohřbíte zaživa za to, co tomuto příběhu provedla. Je ale nezbytné o tom ještě pár dnů přemýšlet, jelikož spousta věcí vám dojde až s odstupem času.
Na druhou stranu musím říct, že tato kniha je neuvěřitelně čtivá a i přesto, kolik má stránek, jsem jí přečetla za odpoledne. Tato kniha je jedna z těch, které nestačí popsat. Nic zcela nepochopíte, dokud si jí nepřečtete. 

Komentáře

  1. Zní to tak krásně :) Ráda čtu recenze, ale potom mám vlastně pocit, že každou knihu musím mít :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu bych si moc ráda přečetla :) Slyším na ni samou chválu :)
    Můj blog: Veronique beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl přesně ten důvod, proč jsem si jí koupila. Samozřejmě, že mě zaujala ale vůbec poprvé jsem o ní slyšela na nějakém blogu a když jsem chvilku hledala, vychvaloval si jí každý :)
      N.

      Vymazat
  3. Kniha je už dlhšie na mojom TBR liste, no momentálne mám doma kopec neprečítaných kníh, takže než sa k nej dostanem... :D Každopádne super recenzia!

    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsme na tom stejně, mám jich 32 nepřečtených... No, stejně si pořád pořizuji další a další....
      N.

      Vymazat
  4. Zní to jako hodně zajímavé čtení. Mám ráda knihy, které musím ještě chvíli poté, co dočtu poslední stranu, zpracovávat :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze :) Vypadá to hodně zajímavě :) Při další výpravě do knihovny se po knížce podívám :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tuhle knihu si chci pořídit už od doby, co vyšla :D Snad se ke mně co nejdřív dostane :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pořád váhala, až jsem to jednoho dne nevydržela.. :D
      Děkuji. N.

      Vymazat
  7. K této knize jsem se dostala nedávno a musím říct, že je to fakt pecka! Je to přesně tak, jak píšeš, dokud si ji člověk nepřečte, tak nepochopí... Konec mě opravdu hodně dostal a přesvědčil o tom, že si od této autorky musím přečíst ještě něco, aby si u mě vylepšila reputaci. :)

    OdpovědětVymazat
  8. K této knize jsem se dostala nedávno a musím říct, že je to fakt pecka! Je to přesně tak, jak píšeš, dokud si ji člověk nepřečte, tak nepochopí... Konec mě opravdu hodně dostal a přesvědčil o tom, že si od této autorky musím přečíst ještě něco, aby si u mě vylepšila reputaci. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky