Sirotčinec slečny Peregrinové - kniha vs film

Ahoj všichni!
Dnes mám pro vás spíše povídací článek, takže si  uděláme trošku pohody a popovídáme si o Sirotčinci slečny Peregrinové pro podivné děti. Konkrétně tedy o rozdílech mezi knihou a filmem. Předem upozorňuji, že hodlám mluvit otevřeně a tak, jak si to myslím a je dost pravděpodobné, že prozradím děj knih. Pakliže je zrovna čtete, nebo plánujete číst, otvíráte článek na svoje vlastní
nebezpečí :)

Začnu asi tím, že sama ještě nevím, jak to celé dopadne, protože mám přečtené jenom první dva díly. Ke třetímu jsem se ještě nedostala, ale jakmile se dostal film do kin, musela jsem ho vidět. Nicméně se ukázalo, že i přes výborné zpracování má mnoho chyb, které mě dokázaly naštvat.

Postavy
Jestli jste viděli ukázky, nejspíš vám neuniklo, že hned prvním velkým mínusem jsou přehozené postavy. A to konkrétně Emma a Oliva. V knize ovládala Emma oheň a Oliva musela nosit
těžké boty, protože by jinak uletěla. Ve filmu je to ale přesně naopak, takže v podstatě "hlavní" postavu udělali z Olivy, neboli, podle filmu Emmy. Že děj nebyl moc podle knihy, dobře, to se dalo předpokládat a ještě bych to nějak přežila, ale že vyměnili vlastnosti skoro hlavní postavy, to už je trošku hodně.

Děj
Co se celého příběhu týče, je to tak trochu mix všech tří knih. A protože to je film a všichni chtěli, aby to bylo velkolepé, hodně věcí se zveličilo a změnilo tak, aby to bylo něco nezapomenutelného a obrovského. Příkladem je například loďka, na které odpluly děti na konci první knihy. Ve filmu je to ale obrovský vrak plný kostlivců. Vzpomínáte si na bratra slečny Peregrinové, kterého děti celou dobu zachraňovaly v domnění, že jde o slečnu Peregrinovou? Tak ten tam třeba vůbec nebyl. A to zdaleka není jediná věc, kterou jsem ve filmu postrádala.
Další věcí,  co mi ve filmu chyběla byla kapitola, ve které se podivné děti setkaly s cikány. A náhodou si myslím, že i ten jejich kluk, co pomalu mizel by se ve filmu krásně vyjímal.
Poslední věcí, co bych chtěla zmínit je slečna Peregrinová. V knize se nestvůrám rozhodně nevzdala dobrovolně. Ve filmu ale zavře děti do vedlejší místnosti, přemění se a nechá se stvůrou odnést pryč.

Plusy
Film ale neměl jen samé mínusy, o kterých se zmiňuji výše. Osobně se mi moc líbilo zpracování příšer, které byly chvilkami opravdu strašidelné. A pakliže jste knihy nečetli, film se vám bude líbit ještě víc, než mně a asi všem, kteří knihy četli. Teď to možná trochu vyznívá, že se mi film nelíbil vůbec. Tak to není, tento film se mi líbil, ale čekala jsem, že se budou trochu více držet knih.
Už jste viděli film, nebo se na něj teprve chystáte? Líbil se vám?



Komentáře

  1. Asi před rokem jsem četla první díl knihy (k dalším jsem se bohužel ještě nedostala) a na filmu jsem byla v pátek. Musím říct, že kniha se mi líbila moc, ale i film mě hodně překvapil. Jak říkáš, často se to od knihy lišilo, ale bavila jsem se celou dobu, byl moc pěkně natočený, skvělí herci a celkově jsem moc ráda, že jsem na něj šla. Snad budou i další filmová pokračování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si jen říkám, co chtějí dát do těch pokračování, když polovinu druhé knihy přeskočili a v podstatě už to napůl ukončili.. No uvidíme, necháme se překvapit :)
      Díky za komentář
      N.

      Vymazat
  2. Teď se ještě víc bojím to vidět. :/ Já věděla, že z toho Burton prostě udělá svůj vlastní film a nepůjde už tolik o knížku. Děkuji za recenzi, alespoň trochu vím, co čekat.

    OdpovědětVymazat
  3. Teprve se na něj chystám a jsem zvědavá co na něj řeknu. Snad z něj nebudu tolik zklamaná jako z knihy, která se mi bohužel nelíbila :(

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem četla, ale nijak nadšená jsem z ní nebyla, proto i víc očekávám od filmu, respektive od Tima Burtona. Prohození Emmy s Olivií mě zmátlo, ale teprve až uvidím film, budu moct posoudit, jestli to nadělalo škodu, nebo to ve výsledku až tak nevadí. Jsem na film čím dál víc zvědavá.
    x
    www.introvertnisvet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem nečetla ale film byl pro mě naprosto super.

    http://ellievest.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Ja teda knihy necetla,takze nemohu posoudit,film se mi docela libil.Ta herecka,co hrala Olivi,se vic hodila na ten ohen.Jen jsem nekde cetla,ze Peregrinovou odnesli nekam k jejimu bratru do pevnosti a to byl tedy jeji bratr v Blackpoolu jako ptak?Protoze na konci filmu se promeni na vezi zas ve slecnu Peregrinovou,tak jestli jeji bratr umi,to co Baron ve scene s Jakem.Jestli nekdo nevi,jak to dopadne ve tretim dile s Peregrinovou?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky