Přečteno: Eleanor a Park

Autor: Rainbow Rowellová
Počet stran: 325
Rok vydání: 2013/ překlad 2014
Nakladatelství: Yoli
Anotace: Eleanor je ve městě nová a nikdy si nepřipadala osamělejší. Ve svém bláznivém oblečení, s bujnými zrzavými vlasy a chaotickým rodiným životem by nemohla vyčnívat víc, ani kdyby se snažila. A pak se ve školním autobuse posadí vedle Parka. Ten je tichý, ostražitý a - v Eleanořiných očích - neuvěřitelně nad věcí. Což je dáno hlavně tím, že podle Parka je nejlepší způsob, jak přežít školní léta, důkladně propracovaná nenápadnost. 
Pomalu, postupně, pomocí komiksů, nahrávek a pozdních večerních rozhovorů, se Eleanor s Parkem jeden do druhého zamilují. Tak, jak člověka potká první láska, když mu je šestnáct, nemá co ztratit a může ztratit úplně všechno.
Příběh Eleanor a Parka se odehrává v průběhu jednoho školního roku v roce 1986 a je smutný, šokující a hluboce úravdivý - příběh, který vezme za srdce každého, kdo nikdy nezapomněl na svou první lásku. 

Z mého pohledu...
Tohle je ten typ knihy, který nikdy nejde zcela popsat, ale přečíst si jí prostě musíte.
Asi se nebudeme moc zdržovat dějem, který si můžete přečíst v anotaci a já nemohu nic víc dodat, protože bych prozradila, jaký má kniha spád. Jediné, co mohu trochu rozvinout je
příběh Eleanor.
Eleanor žije v domě se svou matkou, nevlastním otcem a nevlastními sourozenci. A jak už to tak v knihách s nevlastními rodiči bývá, její nevlastní otec je na ní zlý. A to až tak, že se Eleanor bojí chodit do koupelny, aby jí nevynadal. Svoje věci si pečlivě schovává a nosí jen to nejskromnějsí oblečení, aby neutratily moc jeho peněz. A on jí stejně bude vždycky nenávidět. Do toho je Eleanor přísný introvert a chvilkama i obětí šikany ve škole. Jediný kdo tohle všechno chápe a dokáže se jí zastat je Park. A tady začíná rozkvétat láska mezi Parkem a Eleanor.
Vzpomínáte si, když jsem psala recenzi na Ostrov lhářů? Ta kniha skončila naprosto nečekaně a přesně tak, jak skončit neměla. A to je i případ Eleanor a Parka. A za to mám chuť proplesknout Eleanor, za její bezohlednost. No, to už prozrazuji moc. Prostě a jednoduše, ta kniha je tak skvělá a příšerná zárověň, že neexistuje, že by si jí někdo nepřečetl. Tuhle budete nesnášet a milovat zároveň. A o to tady jde. Jde o Eleanor. A taky o Parka. Jde o to, že se tak dlouho nesnáší až se do sebe zamilují. A všechny písničky a komiksy to dokonale doplňují.
Autorka některé věci moc nerozváděla, ale přesto dokázala zachytit všechny okamžiky tak, aby to bylo realistické a emotivní.
Hodnotím 80% a doporučuji přečíst, i když budete možná trochu naštvaní.

Komentáře

  1. Naprosto miluju tenhle příběh. Byla jsem smutná, šťastná, ubrečená (hodně), nešťastná, naštvaná, potěšená, všechny pocity snad zažila a fakt mě dostala. Přesto, že si myslím, že je to pro menší čtenáře, třeba 14-17, ale proč si neodpočinout u nějaké té romantiky. :D (ne že bych bylo o tolik starší, ale přece jen už je to z mého poledu lehce úsměvné)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že jsi mě zaujala. O knize jsem zatím neslyšela, ale určitě si ji přečtu. Díky za doporučení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, těší mě, že jsi přišla na novou knihu :)
      N.

      Vymazat
  3. Z toho konce jsem byla naštvaná opravdu dost, ale i tak knihu a autorku bezmezně miluji <3 :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle jsme přečetla na jeden nádech loni v autě cestou z Itálie...nejvíc mě naštvala asi poslední stránka, kdy jsem si naivně myslela, že to bude ještě pokračovat a ono už jen poděkování či co. O.o Doporučuju přečíst <3 Skvělej článek! .) Silvi

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky