(Vánoční) knižní radůstky #8

Ahoj všichni!
Když tak přemýšlím, kdy naposled vyšly knižní radůstky, je to zž opravdu dlouhá doba, a jelikož byly Vánoce a předtím ještě festival Humbook, mám jich tu jedenáct, takže se pohodlně usaďte, uvařte si čaj a pojďte se podívat, jaké knížky mi přibyly do knižní rodinky.

Začneme Humbookem, který byl nejdříve. Odtamtud jsem si odnesla následující dvě knihy:

Stránky světa (Kai Meyer)
Každá kniha má své tajné stránky
Furia Salamandra Faerfaxová žije ve světě knih. Sídlo její rodiny v sobě ukrývá nekonečnou knihovnu. Do jejích hlubin se Furia vydává pátrat po jednom velmi speciálním svazku : své vlastní dušeknize. S ním ovládne sílu a magii slov. Ale netuší, jak smrtelné nebezpečí se nad ní vznáší. Každá kniha má totiž i své tajné stránky. Její rodinu ohrožuje mocný nepřítel - a jde po krku i jí. Musí se vydat do Libropolisu, města ztracených knihkupectví, ovšem nebude to snadná cesta. Boj proti vládcům bibliomantiky právě začíná.

Pomsta a rozbřesk (Renée Ahdiehová)
Jediné, co stojí mezi ní a smrtí je příběh
V tomto napínavém převyprávění Tisíce a jedné noci si násilnický kalif Chálid bere každou noc novou dívku a za rozbřesku ji nechává pověsit na hedvábném provazu. Když takto skončí i šestnáctiletá Šíva, rozhodne se její přítelkyně Šehrezáda pro pomstu a dobrovolně se stane vládcovou novou ženou. Je odhodlaná zůstat nejen naživu, ale také ukončit jeho hrůzovládu jednou provždy. Zjišťuje však, že kalif je jiný, než si myslela...


Dále tu mám knížky k svátku...



Mrazivý oheň (Amanda Hockingová)
Ukryté hluboko v srdci sněhem pokryté divočiny leží tajné království Kaninů - magická říše stejnou měrou krásná jako zrádná
Bryn Avenová se mezi Kaninci vždy cítila jako outsider - s nečistou krví neschopná získat si respekt a postavení. Ale je odhodlaná prokázat svou loajalitu království, které miluje. Sní o tom, že se stane členkou elitní královské gardy, a nic jí nesmí stát v cestě... ani city, které chová ke svému šéfovi, Ridleymu Dresdenovi. Jakýkoli vztah mezi nimi je naprosto vyloučený, ale Bryn si nemůže pomoct. A začíná mít pocit, že i on k ní něco cítí. Mezitím na království někdo zaútočí a Bryn má konečně příležitost konfrontovat Konstantina Blacka, zrádce, který se před pěti lety pokusil zavraždit jejího otce. Riskne Bryn vše, jen aby ochránila království, jež jí není ochotno přijmout takovou, jaká ve skutečnosti je?  

Včelí královna (Laura Rubyová)
Láska a ztráta, magie a záhady, vina a odpuštění. Neobyčejný příběh o tom, že tvář, kterou ukazujeme světu, se vždy liší od toho, kým skutečně jsme. 
Všichni vědí, že Kostispáry jsou podivné místo. Jsou totiž plné spár - takových, které vás zachytí i těch, jimiž se můžeme propadnout a zmizet navěky. Takže když zmizí mladá a krásná Roza, nikoho to moc nepřekvapí. Není první, ani poslední, kdo od bratrů O´Sullivanových utekl. Finn O´Sullivan ale ví, že to bylo jinak. Roza byla unesena nebezpečným mužem, jehož tvář si nedokáže vybavit. Ale lidé i policie mu už dávno přestali věřit. A jeho brácha Sean? Ten nemá daleko k tomu, aby na plnou pusu řekl to, co si beztak všichni myslí. Že to byla Finnova chyba.

Ještě nespíte? Tak se vrhneme na ty, co jsem našla pod stromečkem :)

Vánoční zázrak (Jay Asher)
Vánoční zázrak jsem chtěla začít číst včera večer.... Ale stránky jsou plné hvězdiček, a jediné co jsem viděla, byly stříbrné fleky. Takže bude muset počkat, až si najdu čas přes den. 
Vánoční romance, která vám zlomí srdce, ale přiměje vás brzo znovu uvěřit...
Sierra vede dva životy. Jeden o Oregonu, kde její rodina vlastní farmu vánočních stromků. A druhý v Kalifornii, kam před Vánoci jezdí stromky prodávat. A opustit jeden vždycky znamená, že jí schází ten druhý. Tak to je až do posledních Vánoc, kdy Sierra potká Caleba. Caleb je vzorný kluk, jen před lety udělal obrovskou chybu a platí za ni dodnes. Ale Sierra nedá na jeho minulosti a rozhodne se mu pomoct. To samozřejmě vyvolá vlnu nesouhlasu, falešných dojmů a podezření, ale Caleb se Sierrou přijdou na to, že jedna věc je silnější než tohle všechno: pravá láska. 

Moje srdce a jiné černé díry (Jasmine Wargaová)
Aysel, šestnáctiletá Američanka s tureckými předky, se ocitá v tísnivé situaci. Otec se dopustil hrozného činu, matka založila novou rodinu a citlivá a inteligentní Aysel trpí její nevšímavostí. Uzavírá se do svého světa, navíc ji trýzní pomyšlení, že má možná v sobě cosi podobného jako její otec : cosi, co se jednou probudí, a ona spáchá něco děsivého... Aysel tomu chce zabránit a také se touží zbavit svého vše pohlcujícího smutku. "černého slimáka" v sobě, který spolehlivě zlikviduje sebemenší záblesk čekoholi pozitivního. Jako jediné východisko se jí jeví... sebevražda. Poněkud paradoxně však nemá odvahu spáchat ji sama, a proto si na příslušném internetovém portálu vyhledá "parťáka na sebevraždu". Setká se tak s chlapcem o rok starším, který nepřímo zavinil smrt své mladší sestry a svou vinu nemůže unést. Aysel a Roman se scházejí, plánují detaily společné sebevraždy. Nevyhnutelně se však sblíží a Aysel si pozvolna začíná uvědomovat, že poznala chlapce, s nímž chce nikoli zemřít, ale - žít. Zbývá však věc nadlidsky obtížná : přesvědčit Romana, skálopevně rozhodnutého se zabít, že i jeho život může pokračovat...

Fangirl (Rainbow Rowell)
Tuhle knížku mám doma už hodně dlouho - ale v angličtině. A protože jsem líná čtu anglicky celkem pomalu, rozhodla jsem si jí nejprve přečíst v češtině. A tak jsem poprosila Ježíška....
Ačkoli jsou až na fyzickou podoba každá úplně jiná, Cath odjakživa sdílela se svým dvojčetem Wren všechno: oblečení, trápení s rodiči i vášeň pro knížky o mladém kouzelníkovi Simonu Snowovi. Jenomže teď obě nastupují na vysokou školu a Wren poprvé nechala Cath na holičkách - nechce s ní bydlet na koleji. Potíž je v tom, že Cath na rozdíl od sestry není právě společensky zdatná. Jejím přirozeným prostředím je internet, kde se nemusí nikomu dívat z očí do očí a kde tisíce fanoušků nadšeně čtou její povídky ze světa Simona Snowa, ne bludiště školních budov, v němž číhají nástrahy v podobě všech možných fobií, děsivých spolubydlících s neodbytnými kamarády a profesorek tvůrčího psaní, které o fanfikcícj nechtějí ani slyšet. A k tomu všemu si Cath dělá starosti o tátu, lterého nechaly doma napospas jeho vnitřním démonům, a Wren se jí den ode dne vzdaluje do světa těch, kteří jsou zábavní, oblíbení a umí to pořádně rozjet. Co Cath zbývá, než zachovat klid a nedat se?

Otka - ošklivá tlustá kamarádka (Kody Keplingerová)
Sedmnáctiletá Bianca Piperová je cynická a loajální a zdaleka si nemyslí, že je mezi svými kamarádkami ta nejkrásnější. Je taky moc chytrá na to, aby skočila na lep sladkým řečičkám školního hezounaWeasleho Rushe. Bianca ho vlastně nenávidí. A když jí dá tu nepěknou přezdívku, vychrstne mu colu přímo do obličeje. Ale doma to teď nestojí za nic a Bianca touží po rozptýlení. Což dopadne tak, že Weaslyho políbí. A co hůř, líbí se jí to! Při pokusu se z toho nějak vykroutit se z ní a jejího úhlavního nepřítele stanou "kamarádi s výhodami". Což se samozřejmě brutálně nevydaří. Weasley neumí moc naslouchat a jeho život také stojí za starou belu. A Bianca si s hrůzou uvědomí. že do kluka, kterého nenáviděla, začíná být trochu zamilovaná. 

První konec (Lauren Jamesová)
Osudem Catherine a Matthewa je rodit se stále znovu a znovu století za stoletím. Pokaždé se do sebe beznadějně zamilují, ale osud je vždy tragicky rozdělí. Možná ten další konec bude jiný...

Niky (Zuzana Ryšavá)
Osmnáctiletá Niky je se svým životem docela spokojená. Alespoň do doby, kdy se její matka rozhodne podruhé vdát a převrátit jí ho tak vzhůru nohama. Se stěhováním do milionářské čtvrti získává Niky nejen nového otce, ale také nevlastního bratra Hynka, který ji brzy seznamuje se svými nejlepšími přáteli Bárou a Martinem - sourozenci se vzhledem modelů a s naprosto odlišnými povahami. Zatímco z Niky a Báry se snadno stávají kamarádky, vztah Niky a drzého, arogantního Martina je o něco komplikovanější. Přes počáteční nesnášenlivost a hádky mezi nimi vzniká zvláštní, křehké přátelství. A možná nejen to. Ačkoliv má Niky hodného přítele, svou první lásku, k Martinovi ji to táhne čím dál víc...

Pořád tu ještě jste? Gratuluji, dostáváme se k poslední knížce a taky k jediné, kterou mám od Vánoc přečtenou.

Jen jeden den (Gayle Formanová)
Američanka Allyson se chystá na vysokou školu, ještě předtím si ale chce udělat velký prázdninový výlet po Evropě se svou nejlepší kamarádkou Mel. Organizované prohlídky jí ovšem brzy začnou lézt krkem, stejně jako neustálé matčiny telefonáty. Pak ale v Londýně potká na pouličním představení Shakespearova "Večera tříkrálového" bezstarostného herce Willema z Holandska. Mezi oběma mladými lidmi okamžitě přeskočí jiskra, a když Allyson Willemovi vypráví, že ještě nikdy nebyla v Paříži, on jí navrhne, ať tedy jede - teď hned. A s ním.
Allyson poprvé v životě udělá něco, co by sama od sebe nikdy nečekala. Hodí všechny plány za hlavu a jede.
Ten výlet je jako sen a jediný společně strávený den v Paříži položí Allyson k nohám celý svět. Když se však po nejkrásnější noci svého života ráno probudí, Willem je pryč.
Bezradná dívka se vrací do Států a nastupuje na vysokou školu, jak si její rodiče přáli. Chová se jako hodná a poslušná dcera, kterou bývala, než odjela do Evropy, už však není tím samým člověkem. O prázdninách proto znovu utíká do Paříže. Chce zjisti, co se ro před rokem vlastně stalo, chce najít lásku, o níž si myslela, že je ta pravá, a která jí od onoho dne nedává spát - chce vědět, že se jí to všechno jen nezdálo.
A jelikož tato kniha skončí otevřeným koncem, musela jsem si hned dojet pro druhý díl... O tom ale příště.
Nezapomeňte mi napsat do komentářů, která kniha se vám líbila nejvíc, případně kterou z nich už jste četli, nebo jí třeba také máte doma :)

Komentáře

  1. Veľmi pekné prírastky.:) O mnohých z týchto kníh som už počula neskutočné chvály a samozrejme, že sa medzi nimi nájdu aj také, ktoré by som si (pod stromček už asi nie) želala aj ja. Napríklad Pomsta a rozbřesk, tú knihu ospevuje snáď úplne každý, škoda len, že do slovenčiny zatiaľ nebola preložená a ktovie, či niekedy vôbec bude.:) Tak či onak si ju raz prečítam, je jedno v ktorom jazyku, že?:) Prajem krásny zvyšok prázdnin a príjemné chvíle strávené čítaním.
    (www.abookbae.blogspot.sk)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, Pomstu a Rozbřesk jsem zatím jen yvstavila do knihovny a nedostala se k ní. Doufám, že vyjde i slovensky, aby jsi jí mohla přečíst ve svém jazyce :)
      N.

      Vymazat
  2. Krása :) ten Vánoční zázrak vypadá hodně hezky, děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je pořádná nadílka. :) Pomstu a rozbřesk, Mrazivý oheň a Otku jsem četla a jsou to pěkné knihy. Vybrala jsi si dobře. :D První konec a Stránky světa mám v plánu si přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Také si říkám... No, ani nemluvím o tom, že jsem si hned po vánocích objednala další dvě, jen proto, že jedna byla ve slevě....
      N.

      Vymazat
  4. Pěkná nadílka knih. Já jsem nic z těchto knih nečetla, ale všechny se mi zdají zajímavé a ráda bych si je někdy taky přečetla.

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělé knihy, aspoň tři bych brala hned.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky