Přečteno: Copatá máma

Autor: Barbora Bečvářová
Počet stran: 261
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Yoli
Na ČBDB knihu najdete zde
Anotace:
Lucii je devatenáct, má pár měsíců před maturitou a spoustu plánů do budoucna. Co mezi nimi určitě není, je plán otěhotnět. A přesně to se stane. Po počáteční nejistotě se rozhodne dítě si nechat, i když vyrovnat se s tím, že z ní bude máma, není vůbec snadné. 
Lucie se mění z potřeštěné středoškolačky v dospělou ženu a zárověň musí vyřešit vztah k Tomášovi, své dlouholeté a donedávna platonické lásce, se kterým miminko čeká. Dokáže jejich čerstvé a neprověřené zamilování zvládnout takovou zkoušku? K tomu se ještě přidává komplikovaný vztah k rodičům a spousta starostí o budoucnost...
Čtivý a poutavě napsaný příběh byl částečně inspirovaný autorčinou zkušeností s neplánovaným těhotenstvím v posledním ročníku střední školy. 

Z mého pohledu...
Lucii je devatenáct a celý život se jí přetočí o 180 stupňů ve chvíli, kdy
se jí na těhotenském testu objeví dvě čárky. Od té chvíle už nic není tak, jak má být a jak dříve bylo. Nikdy by jí nenapadlo, že zrovna bude ta, která otěhotní v devatenácti letech a ještě neúmyslně. Překvapivé je, že Lucie skoro vůbec nepochybuje a rozhodnutí je jasné - miminko si nechá. Ještě za sebou nemá ani maturitu a už velmi dobře čelí zkoušce rodičovství. A její drahá polovička?
Lucie se, jak už to tak někdy bývá, zamilovala do vedoucího na táboře. A to by to nebyla YA knížka, aby se časem nezamiloval i on do ní. Miminko ale jejich krátkému vztahu zezačátku moc neprospěje a Lucky náladovost, kterou ještě nikdy žádný chlap nepochopil tomu také moc nepomáhá. Ale... znáte nějakou Young Adult knihu, která by neměla happyend?

Osobně se mi kniha líbila už jenom díky tomu, jak autorka dokázala příběh podat a zatáhnout čtenáře do děje. Samozřejmě, že knih s touto tématikou je hodně, ale i tak mám pocit, že tato je něčím jiná a něčím trochu odlišná od ostatních YA knih. Že by to bylo autorkou?
Tato kniha rozhodně patří mezi ty hodně čtivé a oddechové. Já jsem jí měla s sebou na dovolené a přečetla jsem jí za pár hodin a ještě si u toho stihla odpočinout. Dalším plusem jsou poměrně krátké kapitoly a žádné dlouhé monology, které by nikoho nebavily.
Hodnotím 70% a doporučuji přečíst!

Komentáře

  1. To vypadá jako parádní odpočinková kniha, neplánované těhotenství je vždycky vděčné téma :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak u ní bych si mohla odpočinout... Díky za tip na čtení! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Kniha vypadá docela zajímavě, tím tématem :D Asi se po ní podívám :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hezká recenze, na knihu mám spadeno, již od doby co vyšla, ale zatím jsem se k ní nedostala. O to víc, se teď na ni těším.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky