Přečteno: Čáry života

Autor: Veronica Rothová
Počet stran: 420
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: CooBoo
Odkaz na ČBDB zde
Anotace: Ve světě, kde vládne násilí a právo silnějšího, v galaxii, v které mnozí trpí, má každý člověk zvláštní dar. Většina dokáže ze svého daru vytěžit to nejlepší, ale Akos a Cyra jsou kvůli němu zneužíváni. Cyra je sestrou tyrana, jenž vládne celému válečnickému národu, a má dar bolesti, kterou její bratr zneužívá k tyranizování svých nepřátel. Cyra však chce být něčím víc než nástrojem v bratrových rukách.

Akos pochází z mírumilovného národa a je nadevše oddaný rodině. Když ho společně s bratrem zatknou vojáci vyslaní Cyrinou rodinou, snaží se jen o jediné – zachránit bratra na úkor vlastního bezpečí. Akos a Cyra stojí před rozhodnutím – pomoci si navzájem a možná přežít, nebo přinést jeden druhému neodvratnou zkázu?


Z mého pohledu...
Tento příběh se odehrává v galaxii, kde má každá bytost svůj dar, nebo schopnost a to právě díky tomu, že touto galaxií prostupuje "proud". Někteří vyvolení ještě kromě daru znají svůj osud, který se vždy vyplní, jen nikdo neví kdy. Poté tu jsou tzv. orákula - osoby, které
vidí budoucnost a osudy všech ostatních. A abych nezapomněla na hlavní postavy, je tu i Cyra a Akos. Akos patří do rodu Thuhvesanů, má bratra, který je orákulum po matce. Cyra je přesným opakem Akose. Patří do rodu Šotetů, kteří odjakživa nesnáší Thuvhesany. Cyra má staršího bratra, který je pro tento rod něco jako diktátor a usiluje o vládu nad celou planetou. Akosův dar je jednoduchý, dokáže tišit bolest, narozdíl od Cyry, která se svou bolestí musí sama den co den bojovat. Stačí někoho chytit za zápěstí a během chvilky se zmítá ve smrtelných bolestech. Poslední věcí k vysvětlení jsou tzv, Čáry života, které si Šoteti udělají za každou zavražděnou osobu. Po každém zabití si očistí nůž a udělají si zářez do ruky, jako důkaz o smrti jiné osoby. Trochu morbidní, že?

Už v mládí Cyrin bratr unese Eijeha (bratr Akose), právě kvůli jeho daru vidět budoucnost, který by pro Šotet mohl být víc než přínosný. Akos je unesen také a stává se sluhou a společníkem Cyry, které se náramně hodí, protože je jediný, kdo se jí může dotknout, aniž by cítil bolest. Ba naopak, Akos je jediný, jehož dotek Cyre pomáhá a tiší její bolest. Navíc se od matky naučil spoustu lektvarů a jedním z nich je i lektvar proti bolesti, který Cyre velmi pomáhá. Co se ale stane, když se Thuhvesan zamiluje do Šotetky?

Zajímavé na této knize je to, že pohled Akose je vyprávěn ve třetí osobě a pohled Cyry v ich formě v první osobě. Ze začátku je to trochu matoucí, ale čtenář si rychle zvykne a později už mu to ani nepřipadá zvláštní. Chvilkami mě od knihy trochu odrazovalo dlouhé vysvětlování všech postav, jejich vlastností a vztahů k ostatním postavám. To ale netrvalo dlouho a velmi rychle jsem se do knihy začetla natolik, že jsem se nemohla odtrhnout. Dalším bonusem jsou velmi dobře vyvinuté charaktery jednotlivých postav, které se vyvíjejí celou knihu. Chvilkami mi připadala kniha trochu zvláštní, hlavně v praktikách řezání do rukou a veřejných soubojích, ale to jí neubírá na kvalitě. Spíš naopak, myslím si, že tato kniha je natolik jiná, že si jí budu pamatovat ještě dlouho. 
Za mě mohu rozhodně doporučit a je to jedna z mála fantasy knih, která mě opravdu bavila a zaujala na tolik, že se v brzké době vrhnu na Divergenci, která mi tu už leží skoro rok a stále jsem se k ní nedostala. 
Hodnotím 90% a doporučuji přečíst všem!

Komentáře

  1. Moc pěkně napsáno :) Na knížku se určitě chystám :) Od autorky jsem četla Divergenci a líbila se mi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Na Divergenci se v blízké době chystám, tak snad bude stejně skvělá :)
      N.

      Vymazat
  2. Mam rozecteno a zatim jssem maaaalinkoo zklamana. Ale nejsem tak daleko, tak snad se to rozjede :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dej tomu čas, mě to taky ze začátku tolik neuchvátilo ale pak se to rozjelo a já se nemohla odtrhnout :)
      N.

      Vymazat
  3. Skvěle napsáno :)
    Knihu mám ve čtečce, takže se na ní chci co nejdříve vrhnout. Ve čtečce mám už také nějaký ten měsíc (rok) Divergenci, ke které se pořád nemohu dostat, tak třeba mě Čáry života donutí :D
    Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc!
      Divergence mi tu už také leží dlouhou dobu, nicméně Čáry života mě přesvědčily, tak snad se na ní brzy vrhnu :D
      N.

      Vymazat
  4. Čeká na mě, Divergenci jsem ještě nečetla, tak snad budu spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze! Na Čáry se taky chystám, ale zatím mám co číst, tak tomu ještě dám chvíli čas :) Měj se krásně ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky