Přečteno: Tragická historie nás dvou

Autor: Jess Rothenbergová
Počet stran: 391
Rok vydání: 2012/ překlad 2017
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Brie je šestnáct a právě se oficiálně a neodvolatelně stala jednou z M&M - mrtvých a mrtvějších. Jacob ji oznámil, že už ji nemiluje a Brie z toho puklo srdce. Doslova. Teď se musí vyrovnat s tím, že její pozemský život skončil. A aby se její posmrtný život pohnul někam dál, musí překonat pět stádií smutku. S tím ji má pomoci Patrick - záhadný kluk, o kterém neví vůbec nic. 
Když tak z výšky pozoruje, jak se její rodina pomalu rozpadá a zjišťuje, že Jacob a její nejlepší kamarádka před ní skrývali zdrcující tajemství, začne tušit, že posmrtné pohody a klidu se jen tak nedočká. Může vůbec začít znovu, když má srdce ještě pořád (a doslova) na dva kusy? 


Z mého pohledu...
Rozchody. Všichni to známe a všichni moc dobře víme, jak to bolí. A když potom svému okolí řekneme, že máme zlomené srdce, všichni chápou, co se tím myslí. V případě Brie je tomu ale jinak. Hlavní hrdinka má zlomené srdce, bohužel ale doslova. A když říkám doslova, myslím tím na dva kusy. A ani nemusím říkat, že se srdcem rozlomeným na dva kusy se prostě žít nedá. A tak se Brie přemisťuje do světa, který nedokážu tak úplně popsat. Zkrátka se ocitne ve světě, kde může dál žít posmrtný život a sledovat, co se děje ve světě živých. Brie si ale v tomto světě musí projít pěti stádii smutku - popření, vztek, smlouvání, smutek a přijetí. A tyto stádia jsou zároveň i jednotlivé části knihy. Za pomoci Patricka (člověk, kterého po smrti potkala jako prvního) ale zjišťuje, že všechno je jinak, než si myslela. A možná i její život nikdy nebyl takový, jakým se zdál být.

Popravdě jsem dlouho váhala, zda se do knihy pustit. Podle anotace mi příběh připadal opravdu zvláštní a měla jsem trochu strach z toho, jak se s tím autorka vypořádá. A vzhledem k tomu, že kniha má skoro 400 stran, z hromádky recenzních výtisků mi tu zůstala poslední. A tak se stalo, že jsem s knihou odjela na adapťák, kde jsem původně myslela, že vůbec číst nebudu. A opravdu, moc času na čtení jsem neměla. Kniha je ale ohromně čtivá a tak jsem i přes málo času knihu přečetla celou během tří dnů.
Prvních sto stran mě kniha moc nebavila. Všechno se rozjíždělo pomaleji, než jsem čekala a některé věci jsem zprvu úplně nechápala. Potom se ale příběh začal rozvíjet a zůstávala mi v hlavě spousta nezodpovězených otázek. A přesně to mě nutilo číst dál a dál a zjistit, jak to všechno bylo. Naopak posledních sto stran jsem knihu nedokázala odložit a jen jsem s udivením sledovala, co se stane. A musím říct, že konec a celá pointa knihy mě mile překvapila. Tušila jsem, že něco bude jinak, než se zdá, ale nenapadlo mě, že to skončí zrovna takhle. ¨

Na druhou stranu mi ale připadalo, že místy byl příběh zbytečně prodlužovaný. Nemohu říct, že by mě některé části úplně nebavily, ale chvilkami jsem knihu odložila klidně v půlce stránky, protože se nic moc nedělo. Kniha ale rozhodně stojí za přečtení a nejedná se jen o prvoplánovou romantickou knihu.

Knihu hodnotím 80% a za zaslání recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fragment! Knihu si můžete pořídit například tady.

Komentáře

  1. Super recenze ☺☺
    Knížka mě velice zaujala a tak doufám, že si jí co nejdříve přečtu 💜

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená recenze :) Knihu jsem si právě přinesla z knihovny a prozatím ji odložila na poličku, protože jsem nevěděla co od ní čekat :) Ale teď mám chuť se do ní pustit :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky