Přečteno: Nouzový kontakt

Autor: Mary H. K. Choi
Překlad: Zdeněk Uherčík
Počet stran: 320
Rok vydání: 2018/ překlad 2018
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Penny odjíždí na vysokou školu, kde nikoho nezná. Chce se stát spisovatelkou, ale její pokusy jsou více než bídné. A do toho ji stále trápí její matka, jež odmítá dospět své dceři dost výrazně znepříjemňuje život. A aby toho nebylo málo, Penny není zrovna společenský typ – nejraději by se zavřela v pokoji na koleji a jen psala a četla si.

Sam je na dně. Musel přerušit školu, přespává v místnosti za kavárnou, kde pracuje za minimální mzdu, stále se nemůže vzpamatovat z rozchodu se svou životní láskou a před sebou nevidí žádnou perspektivu.

Ale osudy těchto dvou osamělých duší se protnou. A jeden pro druhého se stanou nouzovým kontaktem – číslem, které použijete, když je vám opravdu zle, číslem, které vás dokáže vytáhnou i z pekla, číslem, které vás možná změní. A tak se postupně stále více a více sbližují – nejdříve po smskách a chatu, později i osobně…


Nouzový kontakt je jedna z těch knih, které mám na Bookdepository uložené s tím, že jednou si je určitě objednám. V tomto případě bylo ale CooBoo rychlejší než já a než jsem si ji stihla objednat (jinými slovy než jsem to přestala odkládat), stihli ji přeložit a vydat.

Obálka
Obálka tentokrát zůstala zachována (kromě písma - originál je zlatý), za což jsem neskutečně ráda, protože jsem si ji na první pohled oblíbila

Postavy
Penny je typická šedá myška, která se nijak zvlášť neprojevuje a nejlépe jí je, když se může zavřít v pokoji a zalézt si pod deku s knihou a hrnkem čaje. Ven chodí především díky své kamarádce, ale žádný větší kontakt nevyhledává.

Naopak Sam byl kdysi docela průšvihář a rozhodně extrovert. Nyní je ale po náročném rozchodu, svou bývalou přítelkyni nedokáže dostat z hlavy a pracuje v kavárně, kde také přespává. Působí docela úzkostně, hodně se uzavírá do sebe a v životě už nevidí nic pozitivního.

Z mého pohledu...
Jak už jste asi pochopili, tihle dva se potkají a jejich cesty se protnou. Stanou se jeden druhému nouzovým kontaktem - číslem, kam zavoláte, když vám je nejhůř. Kontaktem, pod kterým se skrývá někdo, kdo tu pro vás vždy bude.
Tím to ale zdaleka nekončí a Penny si pomalu hledá cestu k Samovi a vztah, který mezi nimi pomalu vzniká je něčím kouzelný (i když sama nevím čím to je).

Na příběhu oceňuji především originalitu, protože nic podobného jsem ještě nečetla. Trochu mě mrzí, že se toho v příběhu zase tak moc nestalo a myslím si, že dějově mohla být kniha klidně bohatší. Na druhou stranu předpokládám, že autorka zde sází především na originalitu a ani nezamýšlela věnovat se nějakého rozvinutějšímu ději. Část příběhu také věnovala událostem z minulosti, které se prolínají s přítomností, takže ke konci vám to dá kompletní příběh i s odkazy na události minulé, které vedly k těm současným.

Autorčin styl psaní je neobvyklý, ale neskutečně čtivý a příběh vás chytne hned ze začátku. Navíc až do konce nevíme, zda dojde k happy endu, nebo se to celé ještě obrátí, což udržuje naši pozornost a nutí nás číst dál a dál.

Jestli hledáte originální YA příběh, tohle je kniha pro vás!

Hodnotím 80% a za zaslání mockrát děkuji nakladatelství CooBoo a pakliže vás knížka zaujala, přidávám vám i odkaz, kde si ji můžete pořídit.



Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky