Přečteno: Hvězdy nad Berlínem

Autor: Sarah Matthiasová
Překlad: Kateřina Stupková
Počet stran: 400
Rok vydání: 2017/ překlad 2018
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Max je čtrnáctiletý školák, když potká Lili, artistku na visuté hrazdě, která s cirkusem rok co rok vystupuje v Berlíně. Lili je cikánka a žije úplně jinak než Max a jeho rodina. Pak je od sebe roztrhne válka a znovu se potkají o tři roky později. To už jejich přátelství přeroste v lásku – ale je to láska mezi členem Hitlerjugend a cikánkou, a to je nepřípustné. Jejich cesty se znovu rozdělí. Sejdou se ještě někdy?

Obálka mi zprvu evokovala jakýsi vánoční příběh, i když sama nevím proč. Po přečtení anotace a následně i knihy mi ale začala dávat mnohem větší smysl a k příběhu se podle mě opravdu hodí. Navíc si myslím a doufám, že by mohla přivést nové čtenáře a zaujmout větší publikum, protože je opravdu nádherná.

Postavy
Max je na začátku čtrnáctiletý školák německé národnosti. Později se z něj stává člen Hitlerjugend.
Naopak Lili žije v cirkusácké rodině romského původu a během vystoupení dělá artistku na visuté hrazdě. 
Zatímco Max z počátku žije docela klidný život, Lili to nemá jednoduché a i přesto, že jsou každý jiné národnosti a žijí v jiné společnosti, potkají se a stanou se přáteli. Jejich přátelství ale o několik let později přerůstá v lásku, která je zakázaná a nepřístupná a jejich cesty se musí rozdělit. 

Z mého pohledu...
O osudech Romů během války toho moc nevím a popravdě mám pocit, že se o tom ani moc nemluví. Stejný pocit měla pravděpodobně i autorka této knihy. Inspiraci ke psaní tohoto příběhu získala v německém muzeu, kde navštívila výstavu Hitler a Němci: Národ a zločin. Jak sama píše v doslovu, když se procházela a prohlížela si vystavené věci, narazila na kout, který se věnoval válečné perzekuci Romů. V tu chvíli zjistila, že kromě šesti milionů Židů bylo vyhlazeno také půl milionu Romů a začala přemýšlet, proč se o tom ani nemluví, ani nijak zvlášť nepíše. A tak začaly vznikat Hvězdy nad Berlínem.

Do příběhu jsem se začetla téměř hned a autorka i přesto, o jakém mluví tématu, píše čtivě a děj rychle ubíhá. Nakonec vám ani nepřijde, že už uběhlo čtyři sta stran a vy už jste na konci. A co vám budu povídat, i když jsem konec předvídala, stejně jsem si trochu pobrečela. 

Autorce se navíc skvěle povedlo vykreslit postavy. Kromě Lili a Maxe, kteří jsou popsáni do detailů tu je i spousta vedlejších postav, které v příběhu nemají až tak důležitou roli, ale víme toho o nich také spoustu. I když jsou v pozadí, připadaly mi přirozené a hlavně uvěřitelné. Mnohdy mám u vedlejších postav problém, protože jsou jen kulisami, to ale tentokrát rozhodně nehrozí a autorka si s nimi poradila opravdu dobře.

V závěru bych vám chtěla Hvězdy nad Berlínem určitě doporučit. Jedná se o YA a stále je to z části román, kde nechybí milostná zápletka, ale zároveň je to opravdu silný příběh a myslím si, že za přečtení stojí. 

Za zaslání bych chtěla mockrát poděkovat nakladatelství CooBoo, které mě pravidelně zásobuje skvělým čtením. 

Pakliže vás kniha zaujala, přidávám i odkaz na stránky albatrsomedia, kde si můžete knihu objednat. 

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky