Přečteno: Čtyři mrtvé královny


Autor: Astrid Scholteová
Překlad: Milan Růžička
Počet stran: 432
Rok vydání: 2019/ překlad 2020
Nakladatelství: Fragment
Anotace: "Dechberoucí pátrání po vrahovi čtyř královen"
Šestnáctiletá Keralie vypadá jako neviňátko, je však jednou z nejschopnějších zlodějek a lhářek v Quadaře. Varin je naopak poctivým občanem, pro nějž má pravda cenu zlata. Kdyby Keralie tušila, že krádeží na objednávku zaplete sebe i jeho do spiknutí, které skončí smrtí královen všech čtyř regionů Quadary, tu práci by nevzala. Už je ale pozdě. Mohou ještě zkusit ulehčit svému svědomí a vraha vypátrat, ale ten je stále o krok napřed. A jde i po nich...

Z mého pohledu...
Čtyři mrtvé královny jsem původně vůbec neplánovala číst. Jak už to tak ale občas je, i já jsem podlehla příspěvkům, které tuto knihu vychvalovaly a nakonec jsem si ji vzala jako recenzní výtisk. A dobře jsem udělala!

Příběh se odehrává v království Quadara, které je rozděleno do čtyř částí a vládnou v něm čtyři královny. Na začátku knihy najdete krásnou mapu, ve které je vše přehledně vysvětleno a během čtení jsem se k ní ráda vracela, když jsem si nebyla něčím jistá. Následuje popis čtyř kvadrantů, do kterých je Quadara rozdělena, a nakonec ještě patnáct královských zákonů.

Prvním vypravěčem je nadějná zlodějka Keralie, která příběh vypráví v ich formě. Oproti tomu pohledy jednotlivých královen jsou vyprávěny er-formou. Střídají se nám tedy různé pohledy a o příběhu si tak můžeme udělat docela dobrý přehled.

Ze začátku příběh vůbec nebyl špatný, možná právě proto, že tohle je něco úplně jiného. Fantasy detektivka, navíc v žánru YA. K tomu ještě autorčin originální nápad - to tu zkrátka ještě nebylo! Ubíhal sice rychle, osobně mi ale připadalo, že tomu něco chybí. Potom ale přišel obrovský zvrat a od té doby to byla neskutečná pecka! Vůbec jsem se nedokázala odtrhnout a nadšeně jsem hltala každé slovo, každičkou větu. Nic takového jsem ještě nečetla a myslím, že zase dlouho číst nebudu. 
Čtyři mrtvé královny by si zkrátka měl přečíst každý!

Autorka v knize použila hned několik nových prvků - lék jménem HIDRA, speciální komunikační čipy. Nic z toho nám ale pořádně nepředstavila, což je škoda. Zrovna v případě čipů, které jsou pro příběh zásadní, bych se ráda dozvěděla víc. Takhle bohužel moc nevím, co si pod tím představit.

Postavy jsou promyšlené do detailů a zkrátka skvěle napsané. Konkrétně třeba Keralie dostala hodně prostoru a my jako čtenáři jsme měli příležitost ji poznat blíž.

Milovníky romantiky bohužel zklamu. V knize sice romantická linka je, od začátku je ale naprosto jasná, nehraje nijak důležitou roli a spíš se vyskytuje na pozadí.
Hodnotím 90 % a Čtyři mrtvé královny bych doporučila všem, kdo hledají něco nového a originálního. 

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatrosmedia!

Komentáře

  1. Tak ty rozhodně nevynechám. Všichni mě na to lákáte čím dál víc :D

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha mě zaujala na první pohled. Vypadá jako něco trošku jiného, nového a originálního, navíc jde o samostatnou knihu a ne sérii. :) Ani já knihu nevynechám. Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. A jéje. Tak se mi zdá, že budu objednávat :-D
    Journal by Rea

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to vypadá moc dobře, kniha mě hned zaujala :) Určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky