Přečteno: Dívka, had, trn

Autor: Melissa Bashardoust
Překlad: Hana Vlčinská
Počet stran: 320
Rok vydání: 2020/překlad 2021
Nakladatelství: Yoli
Anotace: Podmanivá a originální pohádka o prokleté dívce, která může kohokoli otrávit jediným dotekem a která zjišťuje, jaká síla se v její kletbě skutečně skrývá… Soraya je prokletá. V krvi jí koluje jed, který ohrožuje každého, kdo se k ní přiblíží moc blízko. Musí proto žít v ústraní, daleko od své rodiny. Útočištěm jsou jí jen zahrady, kde cítí alespoň náznak svobody. Brzy se má však konat svatba jejího bratra a Soraya se musí rozhodnout, jestli má dost odvahy na to, aby vystoupila ze stínů. V podzemí se zatím skrývá démon, který jako jediný zná způsob, jak Sorayinu kletbu zlomit...

Z mého pohledu...
Sorája je prokletá – v krvi má jed a dokonce její dotek je nebezpečný. Proto nosí rukavice na rukou a ostatních se straní co to jen jde. To platí i pro její rodinu, od které také žije daleko. V podzemí se ale skrývá jakýsi démon, který by mohl znát způsob, jak Sorájinu kletbu zlomit. A jak je vám asi jasné, Sorája se za ním vydává a snaží se zjistit, co se s jejím prokletím dá dělat.

Námět zní dobře, ale na knize jsem vlastně nenašla nic moc originálního. Používá motivy z několika různých pohádek, mýtů a legend. K tomu autorka nepřidává vůbec nic nového. Zkrátka používá vzorce známé z mnoha dalších knih a ničím vás tak nepřekvapí. 

Příběh za mě byl zbytečně jednoduchý. Autorka sice měla snahu ho udělat něčím zajímavý a přidat pár zvratů, ty ale byly dost předvídatelné, stejně jako jejich řešení. Zápletka byla dopředu dost jasná a nenašla jsem v příběhu moc věcí, které by mě nějak zvlášť zaujaly. Děj sice rychle utíká, to ale ještě neznamená, že příběh bude dobrý. 

Dalším problémem jsou postavy. O Soráje jsem se toho dozvěděla asi nejvíc, stejně to ale nebylo moc. Jako čtenář bych ji chtěla víc poznat, vědět něco víc o tom, jak co prožívala a opravdu bych ocenila, kdyby alespoň hlavní postava byla popsaná trochu víc do hloubky. O často nelogickém chování (a to nejen Soráji) snad ani nemluvím.

Dívka, had, trn má nádhernou obálku a poměrně vysoké hodnocení (skoro čtyři hvězdičky na Goodreads), za mě je to ale poměrně velké zklamání. 

Komentáře

  1. Jej, tak to mě mrzí, že jde o zklamání. :/ Máš pravdu, podle obálky i anotace vypadá kniha skvěle.

    OdpovědětVymazat
  2. Jak čtu recenzi, tak měě nadšení opravud postupně upadá. Protože anotace po ldouhé době vzbudila můj zájem. Ale jestli se opravud jedná jen o syntézu nápadů z toho, co už bylo napsáno...tak je to opravdu jenom další knížka, co za ut pozornost asi úplně nestojí :/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky