Přečteno: Z krve a popela

Autor: Jennifer L. Armentroutová
Překlad: Pavla Kubešová
Počet stran: 544
Rok vydání: 2020/překlad 2021
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Poppy byla už od narození vyvolena, aby svět přivedla do nové éry, a její život tak nikdy nepatřil jen jí. Na ramenou jí teď leží budoucnost celého království, sama však neví, zda o to vůbec stojí. A když do jejího života vstoupí zlatooký strážce Hawke, který má zajistit její povznesení, Poppyin osud a povinnost se propletou s jejími touhami a potřebami. Poppy začne zpochybňovat vše, v co kdy věřila – a Hawke ji uvede v pokušení vyzkoušet zakázané…

Z mého pohledu...
Poppy má v rukou budoucnost celého království. Jak už to tak bývá, sama o to moc nestojí, ale zároveň si nemůže moc vybírat. Ona není tou, kdo řídí celý její život, a nemá možnost rozhodovat. 
Po několika událostech je jí přidělen nový osobní strážce - Hawk, který je vším, co byste si mohli přát. Je pohledný, charismatický, všímá si detailů. Navíc Poppy tak trochu pokouší a jak už vám asi došlo, jejich vztah se postupně vyvíjí a nabývá na síle. Ne vše je ale tak, jak se na první pohled zdá, a Hawk má svá tajemství.

I když se kniha může jevit jako totální slaďárna, není tomu tak. Vztahy sice hrají svou roli, výraznější ale začínají být až v druhé polovině knihy. V prvé řadě je důležité se zaměřit na svět. Přesně proto nás s ním autorka poměrně dlouho seznamuje a vysvětluje, co jak funguje. Není to ale nuda a stránky opravdu rychle utíkají, i když se zrovna neděje žádný zásadní zvrat. Čím dál čtete, tím více děj graduje, a to jak v romantické linii tak i ve všech ostatních.

Je pravda, že láska a erotika je zde popsána zhruba jako v knihách od S. J. Maasové. To znamená, že se vám dostane poměrně dost detailů a autorka se nebojí jisté scény dost živě popisovat. Předtím ale dokáže vytvořit až hmatatelné napětí a vy už zkrátka jen čekáte, kdy to přijde. Zároveň ale nutno podotknout, že toho není plná kniha a jsou to vcelku smysluplné pasáže, které nejsou do příběhu zasazeny jen proto, aby se něco dělo nebo aby si čtenář přečetl něco peprnějšího. Zkrátka a dobře do příběhu zapadají.
Nutno ale podotknout, že toto je spíš New Adult kniha a pro mladší čtenáře nemusí být vhodná.

Co se hlavních postav týká, pravděpodobně je budete mít rádi i přesto, že vás někdy budou štvát. Některá jejich rozhodnutí mi nepřipadala úplně rozumná, na druhou stranu kdo z nás se chová vždy rozumně a racionálně. Zároveň doufám, že se v dalším díle dozvíme více o Hawkovi. Naopak Poppy se autorka věnovala dostatečně, popisovala, jak věci vidí a jak se cítí. Zároveň toho bylo tak akorát a čtenář nesleduje celou dobu jen pocity Poppy.

I když mě knížka zprvu nijak extra nezaujala a přirovnání ke knihám Massové mi nepřišlo zrovna šťastné (bála jsem se, aby se autorka nesnažila kopírovat nebo na sílu psát jako jiná autorka), nakonec jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Jedná se o parádní fantasy, která zároveň nemá extra komplikovaný svět, takže pro mě ideál. K tomu navíc sice předvídatelný, ale parádní enemies to lovers vztah, který vás zkrátka bude bavit. A o tom, jak si Hawka během čtení oblíbíte (i když ho zároveň občas budete chtít proplesknout), snad ani nemusím mluvit. 

Za poskytnutí reading copy děkuji Albatros Media!

Komentáře

  1. Od autorky jsem už některé knihy četla a její styl se mi líbil, proto i tuhle mám na seznamu... :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky