Poslechnuto: Sněhová sestřička

Autor: Maja Lunde
Překlad: Karolína Stehlíková
Počet stran: 199
Délka poslechu: 3 hodiny 32 minut
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Host/OneHotBook
Anotace: Ozdobený stromeček, zapálené svíčky, vůně mandarinek a perníčků. Štědrý den býval pro Juliána tím nejkrásnějším v roce. Jenže letos je všechno jinak. Žádné přípravy se nekonají, doma je ticho a šedo, jako by Vánoce vůbec neměly nastat. Celá rodina totiž truchlí nad ztrátou Juliánovy starší sestry Juni. Naštěstí Julián potká Hedviku, dívku s nejširším úsměvem na světě. To ona mu připomene, jak krásné můžou svátky být, a vrátí mu naději, že by Vánoce přece jen mohly přijít i k nim domů.

Nezapomenutelný příběh plný působivých ilustrací ocení milovníci Vánoc všech věkových kategorií. V Norsku se záhy po vydání stal bestsellerem a práva na jeho vydání byla prodána do dvaadvaceti zemí.

Z mého pohledu...
Přečíst si Sněhovou sestřičku jsem měla v plánu už když vyšla. Nakonec ale skončila na wishlistu a já se nedostala k tomu si ji pořídit. A to až do chvíle, kdy ji měli ve slevě na Audiolibrixu. Tehdy jsem usoudila, že to bude ideální vánoční poslech a když se mi příběh bude líbit, pořídím si i fyzickou knihu, která má nádherné ilustrace.

A tak jsem se dala do poslechu u pečení cukroví, balení dárků a příběh si užila.

Julián miluje Vánoce. Štědrý den pro něj býval tím nejkrásnějším a užíval si atmosféru Vánoc, výzdobu po celém domě a vůni perníčků. Letos to ale vypadá, že se doma žádné Vánoce nechystají. Všichni truchlí nad ztrátou jeho starší sestry Juni a nechtějí si připustit, že by měli něco oslavovat, i přesto, že Juni s nimi už není. 

Do cesty se ale Juliánovi připlete Hedvika - usměvavá dívka, která miluje Vánoce. Brzy se z nich stanou kamarádi a možná právě díky ní získá Julián naději, že svátky by mohly být krásné i u nich doma. Jenže s Hedvikou také není vše tak, jak se zdá...

Popravdě jsem se trochu bála, jak se autorka popere s tématikou smrti v rodině a následným odepíráním jakékoliv radosti. Přeci jenom je to kniha primárně pro děti, se kterými je poměrně komplikované o takových věcech mluvit. Maja Lunde to ale zvládla velmi dobře.

Příběh sice zčástí působí smutně a melancholicky, zároveň ale cítím i jistou radost. Radost Juliána z nové kamarádky a snaha zachránit Vánoce. Autorka zároveň nabízí smíření s celou situací.

Nechci toho říkat moc, přeci jenom je to 150 stran a snadno bych mohla spoilerovat. Chci ale říct, že tohle za přečtení stojí. Dostane se vám sice v jistých ohledech smutný, ale zároveň nádherný příběh. Objevuje se i jisté lehké fantastično, do příběhu ale krásně zapadá a zkrátka mu dodává to správné kouzlo.

Věřím, že ke Sněhové sestřičce, se budu vracet a plánuju si ji pořídit i ve fyzické podobě.

Komentáře

Oblíbené příspěvky