Přečteno: Přeskočte pořadí

Autor: James Altucher
Překlad: Jana Michalcová
Počet stran: 264
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Ocelot
Anotace: Žijeme v hierarchickém světě, kde zkušenosti byly tradičně klíčem k povýšení. Ale toto období je pryč! Přímé a jasné kariérní trajektorie již neexistují. Odvětví mizí, náplň práce se mění a zájmy a vášně lidí se vyvíjejí. Podnikatel James Altucher radí, že klíčem k hladkému pohybu na této vlně je neustále se zajímat o to, co bude dál, cítit se pohodlně v nejistotě, a co je nejdůležitější, věnovat se věcem, které vás baví.

V knize Přeskočte pořadí James Altucher odhaluje, jak se dostal od strádání a depresí k uskutečnění svých osobních, finančních a tvůrčích snů, a to navzdory – a možná právě díky – mnoha neúspěchům. Altucher kombinuje svůj osobní příběh s konkrétními a neortodoxními poznatky. Ale Přeskočte pořadí není o zlepšovácích a zkratkách – je o transformaci způsobu, jakým přemýšlíte, pracujete a žijete. Nechte zájmy řídit váš čas, učení a zdroje. Jde o to dovolit si dělat to, co je přirozené; čím více děláte, co milujete, tím více se vám to daří.

Z mého pohledu...
Do rukou se mi dostala kniha z větší části zaměřená na podnikání a investování. Byla jsem ale dost zvědavá, jakým způsobem autor toto téma pojme a s jakými radami přijde. Upřímně jsem byla i trochu skeptická, protože spousta knih, které se tváří chytře, vám toho ve výsledku moc nepředají.

Jak si vedlo "Přeskočte pořadí"?
První věc, která mě na knize zaujala je to, jak srozumitelně a lidsky byla napsaná. Autor často uvádí příklady, ať už z jeho vlastního života nebo i nějaké další. Poukazuje na důležitost experimentování a zkoušení různých možností a cest. 

Čtenáři předává velké množství rad a tipů. Zároveň to ale není univerzální návod na to, jak být dobrým podnikatelem, naopak. Ukazuje "jen" možnou cestu a to, jak se dívat na svět. Vysvětluje, že není nutné se v něčem 10 000 hodin neustále zlepšovat, abychom byli skutečně dobří. Naopak razí cestu, kdy člověk přeskakuje pořadí a dostává se rovnou do lepších, vyšších pozic. Ke svým radám navíc přidává i různá cvičení, na základě kterých si můžete různé věci vyzkoušet nebo je ještě lépe pochopit. V neposlední řadě nechybí ani kapitola o tom, jak dovednosti přenést i na děti.

Rozhodně to není kniha, která by vám dala univerzální návod na to, jak být podnikatelem. Zároveň vás ani podnikat nenaučí, ale ukáže vám cestu, kterou se lze vydat.

Mně, jako člověku, který pravděpodobně podnikat nebude (i když nikdy neříkej nikdy), toho zas tolik nedala, ale věřím, že pro budoucí/současné podnikatele je to jedna z možností jak si rozšířit obzory a ukázka toho, jak se na věci dívat zase jiným pohledem.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Megaknihám!

Komentáře

Oblíbené příspěvky