Přečteno: Panny

Autor: Alex Michaelides
Překlad: Jakub Chodil
Počet stran: 288
Rok vydání: 2021/překlad 2022
Nakladatelství: Motto
Anotace: Edward Fosca je vrah. Mariana je o tom přesvědčená. Jenže pohledný a charismatický profesor řecké tragédie je na Cambridgeské univerzitě nedotknutelný. Studenti ho zbožňují, zejména členky tajného studentského spolku nazvaného Panny. A právě z jejich řad vzešla první oběť. Je vážně možné, že by se profesor zaměřil na jednu ze svých studentek? Když se objeví další tělo, Mariana se rozhodne Foscu zastavit – i kdyby ji to mělo stát její vlastní život.

Z mého pohledu...
Autorova předchozí kniha, Mlčící pacientka, se ke mně dostala trochu náhodou v reading copy. Po přečtení jsem byla nadšená a ve chvíli, kdy jsem se dozvěděla, že vyjdou Panny, bylo jasné, že si je potřebuju přečíst. 

Tentokrát sledujeme příběh Mariany, která vyšetřuje vraždu. Je přesvědčená, že vrahem je profesor na místní univerzitě Edward Fosca, který vyučuje řeckou tragédii. Zároveň vede studentský spolek Panny, kam dochází skupina děvčat, které jsou tak trochu elita celé univerzity. Jenže teď je jedna z nich mrtvá a je více než pravděpodobné, že to má na svědomí právě Fosca. 
Když dojde ke druhé vraždě, Mariana se rozhodne ho zastavit za každou cenu. 

Mariana je člověkem, který se nezastaví a jde si za každou cenu za svým cílem. Popravdě to někdy bylo až nepříjemné a člověk si říkal, že zachází poměrně daleko. Na druhou stranu to mnohdy bylo k užitku. 

Zaujalo mě téma řeckých tragédií, které provází celou knihu. Pro mě jako čtenáře to bylo něco nového, zajímavého a originálního. Příběh to ozvláštnilo a navíc do sebe všechno hezky zapadalo. Tím se dostávám k tomu, jak má autor své knihy promyšlené. Už Mlčící pacientka byla do detailu propracovaná, v Pannách je to ještě znatelnější. Děj rychle ubíhá a věřím, že vás příběh pohltí stejně jako mě. Asi se raději nebudu vyjadřovat k vrahovi, nechci vám spoilerovat, jestli to skutečně je Fosca nebo se jedná o někoho jiného. Během čtení jsem ale kromě něj podezřívala i další postavy a autor čtenáři ukazuje různé  možnosti toho, kde by mohla být pravda.

Jediné, co bych vytkla je, podle mě, trochu nereálný závěr, respektive rozuzlení celé knihy. Samozřejmě je to něco, co nikdo nečekal a autorovi se skvěle povedlo načasovat moment překvapení a své čtenáře do jisté míry šokovat. Myslím si ale, že se v tomto případě pohybujeme už někde na pomezí toho, co je skutečně možné a co už ne.

I tak bych vám Panny i Mlčící pacientku chtěla doporučit a to i když thrillery běžně nečtete. Věřím, že Alex Michaelides vás nezklame.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media!

Komentáře

Oblíbené příspěvky