Přečteno: Ne/promlčeno

Autor: spolek Nepromlčíme
Počet stran: 200
Rok vydání: 2022 
Nakladatelství: Cosmopolis
Anotace: Podtitul: Divoké devadesátky, mafiánské popravy a skutečné zločiny, které mění osudy.

U některých zločinů může dopadení pachatele trvat několik let, někdy mohou dokonce pachatelé zůstat nepotrestaní i přesto, že je zločin objasněn. Kvůli promlčecí lhůtě si tak vrazi mohou často po letech oddechnout a přestat se ohlížet přes rameno. Spolek Nepromlčíme právě na takové kauzy upozorňuje a představuje je veřejnosti pomocí krátkých dokumentů, článků a nyní i této publikace. V ní tedy najdete mimo jiné příběh mladých žen, které někdo brutálně zavraždil a vyňal jim orgány, Honzíka, který si odešel hrát s kamarádem, ale nikdy k němu nedorazil, nebo oblíbené učitelky, která byla prostě jen ve špatnou chvíli na špatném místě. Některé případy ze zahraničí nám ale dávají naději, že i po mnoha letech lze pachatele nalézt.

Podle psychiatra Cyrila Höschla má dopadení viníka totiž kromě jiných funkcí ve společnosti i terapeutický účinek na oběti i pozůstalé. Ukazuje jim totiž, že spravedlnosti se lze domoci.

Z mého pohledu...
O promlčecích lhůtách jsem nevěděla nic víc než to, že se jedná o dobu, za jakou se zločin promlčí. Neměla jsem ale sebemenší tušení na jaké zločiny se vztahuje nebo jak dlouhá může taková promlčecí lhůta být. 

Po přečtení Nepromlčena jsem ale docela v šoku. V knize najdete několik kapitol, které pojednávají o různých případech, na které se vztahovala promlčecí lhůta. Dočtete se, jak je tato lhůta ovlivnila a co by třeba mohlo být jinak, kdybychom ji neměli nebo byla delší případně omezená jen na určité druhy zločinů. K případům nechybí fotodokumentace, která je často dost drsná, takže doporučuji před přečtením zvážit, zda je to kniha pro vás.

Jsem moc ráda, že kniha není napsaná nijak složitě a to i přesto, že se jedná o literaturu faktu. Autoři ji napsali tak, aby byla srozumitelná a jasná i běžnému čtenáři, což je ideální, protože je zde šance, že se díky tomu dostane k většímu počtu čtenářů.

Zároveň oceňuji i grafické zpracování, které se moc povedlo a text pěkně doprovází. Za důležité považuji také porovnání s ostatními státy, protože jsem si díky tomu mohla udělat obrázek o tom, jak moc na tom jsme v porovnání s ostatními.

Pokud vás zajímají zločiny a chcete si trochu rozšířit obzory v problematice jejich promlčení, tohle je ta pravá kniha pro vás.

Za poskytnutí k recenzi děkuji nakladatelství Cosmopolis!

Komentáře

Oblíbené příspěvky