Přečteno: Vyděšená k smrti

Autor: Rachel Amphlett
Překlad: Jitka Šišáková
Počet stran: 336
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Domino
Anotace: V budově opuštěné biologické laboratoře je nalezeno tělo zmizelé studentky. Vypadá to na únos, který se zvrtnul, ale detektiv seržant Kay Hunterová o tom není přesvědčená – a ve svém podezření se jen utvrdí, když je nalezen mrtvý i muž s výkupným. S únosem další studentky se naplní Kayiny nejhorší obavy. Ve snaze zachránit si kariéru a utajit svoji složitou minulost se z jejího pátrání stává závod s časem. Pro zvráceného vraha však hra teprve začíná.

Z mého pohledu...
Čas od času se stane, že mě kniha zaujme už když o ní poprvé slyším, následně ji začnu číst hned jak je to možné a pak ji během několika málo dnů přečtu celou a nemohu se od ní odtrhnout. V tu chvíli už tuším, že se bude jednat o jednu z nejlepších knih za celý rok. A přesně tento pocit jsem měla, když nám Vyděšenou k smrti představovali na blogerské merendě Albatros Media. Takové to tušení, že tohle bude fakt skvělá kniha.

Díky bohu jsem ji dostala v reading copy a tudíž na ni nemusela čekat a mohla si ji přečíst hned. A stálo to za to.

Rodiče Melanie se vrací z dovolené a dcera doma není. To by nebylo nic až tak zvláštního až do chvíle, kdy obdrží telefon, že jejich dcera byla unesena a pachatel chce výkupné. I přesto, že splní všechny podmínky, dceru nalézají mrtvou. Vyšetřování se ujímá seržantka Kay Hunterová se svým týmem, které je od počátku jasné, že se nejedná o klasický únos. 

U seržantky Hunterové chvilku zůstanu. Popravdě moc nemusím přehnaně ambiciózní vyšetřovatelky, které potřebují mít pravdu za každou cenu a do práce se vrhají  přes všechny zákazy i ve chvíli, kdy to očividně není správný krok. Proto jsem ráda, že Kay taková není. Jako vyšetřovatelka je ambiciózní a tak trochu vybočuje z řady, zároveň ale moc dobře ví, co dělá a jde si za svým cílem. Ve vedlejší linii se také dozvídáme něco málo o jejím životě, čímž působí mnohem lidštěji. Navíc se ke konci poodhaluje, že i Kay má svou minulost, která se předpokládám bude v dalších dílech odhalovat a řešit dál. 

Když jsem u dalších dílů, ráda bych také podotkla, že celá série má v zahraničí jedenáct dílů, přičemž všechny mají na Goodreads přes čtyři hvězdičky, dle čehož soudím, že budou stejně parádní, jako ten první. A já bych si opravdu přála, aby u nás série vyšla celá.

Vyšetřování probíhá dynamicky, děj se stále někam posouvá a to i přesto, že vyšetřovatelé jsou zrovna ve slepé uličce. Zároveň se zde pracuje s pohledem vraha, který se prolíná příběhem a my tudíž víme, zda je policie na správné stopě nebo není. Skvěle se tady mezi sebou kombinuje rovina Kay a policejního vyšetřování a vraha, skrze kterého z části vidíme, co se vlastně stalo a jak. Tyto dvě roviny se navíc s postupem vyšetřování krásně prolínají. 

Autorka pracuje s ne úplně typickým vrahem, konkrétně se to týká motivu vraždy, ale nerada bych prozrazovala moc a navíc bych byla moc ráda, kdybyste si knihu také přečetli, takže to nechám trochu otevřené. Prozradím vám ale, že pracuje i s psychologií samotného vraha a jako čtenáři se dozvídáme, že oběti nebyly vybrány jen tak náhodou. 

Kniha je skvěle napsaná, děj rychle utíká a i přesto, že případ je uzavřený, je zde patrná dějová linie, která (předpokládám) bude pokračovat v dalších dílech.

Na závěr bych ještě ráda pochválila českou obálku, která se moc povedla a líbí se mi o dost víc, než ty zahraniční. 

Za poskytnutí knihy k recezi děkuji Albatros Media!

Komentáře

Oblíbené příspěvky