Přečteno: Zlomky nekonečna

Autor: Adéla Rosípalová
Počet stran: 336
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Matt řeší podobné problémy jako většina jeho vrstevníků. Chce úspěšně dokončit střední školu, najít ideální vysokou, vycházet s rodiči a nalézt svoje místo ve světě. Když do jeho života vtrhne Erik, všechny trable se najednou zdají být snesitelnější… aspoň na chvíli. Pak totiž přijde melidie, nemoc, která zpravidla do měsíce končí smrtí. Každá minuta života najednou začne mít úplně jinou hodnotu, než měla dřív. A přicházejí otázky.

Kdy si člověk doopravdy připustí, že se blíží konec? A miluje jinak, když to ví?

Z mého pohledu...
Kniha vypráví příběh Matta a jeho přítele Erika. Zprvu primárně to, jak se seznámili a jak jejich vztah vůbec začal a jak si vytvořili tak silné pouto. Zanedlouho ale přijde melidie, nemoc, kterou trpí Erik a která zpravidla velmi brzy končí smrtí. Už na začátku příběhu je tedy jasný jeho konec. Je zde ale patrná jistá naděje, někdy menší, někdy větší, i když s postupem času také upadá. 

Příběh je hodně založený na emocích. Samotného děje se nám moc nedostává, takže knížka určitě nesedne každému. Jestli ale máte rádi hodně emotivní knihy, tahle je pro vás. Jedná se o heavy contemporary, kde bych slovo heavy dvakrát podtrhla, protože příběh je opravdu emočně náročný a to takovým způsobem, že mě kniha dokázala rozbrečet (a to se běžně neděje). Napětí, beznaděj a pomalu přicházející smrt, jsou až hmatatelné a za to autorce patří velký obdiv, protože napsat natolik opravdový příběh, není jednoduché.

Dobře napsané jsou také postavy, především Matt, který se musí s tím vším vyrovnávat a je u něj patrný jistý vývoj. 

Jestli je kniha v něčem výjimečná, je to fakt, že poukazuje na každodenní malé radosti, které jsou pro příběh i pro běžný život důležité. 

Jestli hledáte příběh, který sice nemá moc děje, ale zato je skvěle napsaný, emoce v něm jsou téměř hmatatelné a emočně vás zasáhne, pak si určitě nenechte ujít Zlomky nekonečna.

Za zaslání knihy k recenzi děkuji Albatros Média!

Komentáře

Oblíbené příspěvky