Přečteno: Dveře ke snu

Autor: Daniela Krolupperová
Ilustrace: Ivona Knechtlová
Počet stran: 40
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Mladá fronta
Anotace: Malý chlapec žije se svým dědečkem a psem v kraji pod vysokými skalami, kde se nedaří květinám ani stromům. Radosti zažívá jen pomálu. Chlapec ale tuší, že jsou na světě místa, kde se mu nebudou ostatní posmívat. Místa, kde rostou květiny samy od sebe a kde se mu bude dařit. Ale jak se tam dostat? Přece dveřmi! A tak začne vyřezávat dveře do uschlého kmene starého stromu. Jsou sice krásné, ale nebude možné je otevřít, natož jimi někam vstoupit. Nebo že by přece?

Z mého pohledu...
Tohle je knížka, která mě na první dobrou zaujala svými ilustracemi, které mi přišly, jako bych je už někde viděla. A nebyla jsem daleko od pravdy. Ilustrátorku Ivonu Knechtlovou totiž můžete znát například ze série Anna ze zeleného domu nebo z knížek Ivany Peroutkové. Do recenze vám přidám několik ukázek toho, jak knížka vypadá zevnitř, ale pokud se vám někdy dostane do rukou, rozhodně si ji alespoň prolistujte, protože ilustrace jsou opravdu moc hezké.

Dveře ke snu vypráví příběh chlapce, který žije jen s dědečkem a pejskem. Žijí na vesnici, kde se v půdě rostlinkám moc nedaří a ani chlapec v životě moc radosti nenachází. Věří ale, že existují lepší místa, kde bude moct být sám sebou, aniž by se mu kdokoliv posmíval. Když mu dědeček věnuje svou řezbářskou sadu, rozhodne se vyřezat si do kmene starého, uschlého stromu dveře. Sice nejdou otevřít, ale možná, že nakonec přece jen přinesou chlapci do života něco, co ho změní k lepšímu.

Knížka má pár stran a textu v ní moc není, ale i tak má co předat a příběh na konci knihy teprve začíná. Věřím, že s dětmi se dá knížka využít dále a povídat si třeba o tom, co mohlo být dál, protože konec zůstává poměrně otevřený. Dospělému příběh přinese chvilku odpočinku s knížkou a hezkou myšlenku, kterých není nikdy dost. 


Za zaslání knížky k recenzi děkuji Albatros Media!

Komentáře

  1. Jako vášnivá knihomolka moc dobře chápu nadšení autorky tohoto webu o knihách. Já mám doma stovky knížek a pořád je to málo. Ráda objevuju nové příběhy a nechávám se unášet fantazií různých spisovatelů. Takže jsem si nechala vytvořit web na míru, kde se můžu podělit o své čtenářské zážitky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky