Přečteno: Chlapec na vrcholu hory

Název: Chlapec na vrcholu hory
Autor: John Boyne
Počet stran: 238
Rok vydání: 2015/ překlad 2017
Nakladatelství: Slovart/ BRIO
Anotace: Když osud malému Pařížanovi Pierrotovi určí, že bude žít u tety na vrcholu hory, nemá chlapec ještě ponětí, kam se svět řítí. Jenže píše se rok 1935 a tajuplný dům, kde jeho teta pracuje jako hospodyně, je zlověstný Berghof, horské sídlo Adolfa Hitlera. Vůdce si vezme Pierrota pod svá ochranná křídla a uvrhne ho do neznámého, nebezpečného světa moci, tajemství a úkladů – a chlapec si bude muset zvolit, na kterou stranu se přidá.


Z mého pohledu…
Pierrot je malý, francouzsko-německý chlapec. I když tomu zprvu moc nerozuměl, vždy si uvědomoval rozdíl mezi jeho rodiči. Tatínek je němec a maminka francouzska. Ale na jakou stranu se má přiklonit Pierrot?

Anshel je židovský chlapec a také blízký kamarád Pierrota. Jejich přátelství je tak silné, že ani fakt, že Anshel neslyší, nic nezmění. S Pierrotem mají dokonce svou vlastní znakovou řeč, díky které se dorozumívají.

Co se ale stane ve chvíli, kdy se Pierrot dostane ke své tetě do sídla Adolfa Hitlera? A čí stranu si nakonec vybere? A hlavně, co jeho židovský kamarád?

Na rozdíl od Chlapce v pruhovaném pyžamu je tentokrát hlavní myšlenkou nebezpečí přímé manipulace. Osobně se mi moc líbilo, jak zvládnul autor tak složitou myšlenku vměstnat do tak slabé knihy. A rozhodně to byl silný příběh! V průběhu knihy Pierrot celkem rychle dospívá, ale vzhledem k vývoji všech událostí mi to ani moc nevadilo.

Pierrotův příběh je sice vyprávěný er-formou, což by mohlo působit trochu neosobně, ale tato kniha nevytváří mezi hlavním hrdnou a čtenářem zeď. A i když v knihách preferuji ich-formu, tentokrát mě bavilo sledovat Pierrota očima vypravěče.

Ráda bych vám toho k příběhu pověděla víc, ale nerada bych něco prozradila, takže si knihu určitě přečtěte sami!

Co se srovnání „Chlapce v pruhovaném pyžamu“ a „Chlapce na vrcholu hory“ týče, knihy jsou obě silné. Osobně se mi o maličko víc líbil „Chlapec v pruhovaném pyžamu“ ale možná to je tím, že jsem jí četla jako první a nevěděla jsem, co od tohoto autora čekat.


Knihu hodnotím 90% a moc děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí knihy k recenzi!
Kterou knížku od tohoto spisovatele máte nejradši?

Komentáře

Oblíbené příspěvky