Přečteno: (Ne)obyčejný kluk

Autor: R. J. Palaciová
Počet stran: 320
Rok vydání: 2012/ překlad 2013
Nakladatelství: Knižní klub
Anotace: Auggie Pullman nemohl dosud chodit do běžné školy jako ostatní děti. Teď se ale chystá vstoupit do páté třídy Beecherovy školy. Pokud jste se někdy ocitli v podobné situaci, dokážete si představit, jak mu asi je... A Auggie není jen tak nějaké dítě, ale kluk se skutečně neobyčejnou tváří, na kterou se podívat není nijak jednoduchá záležitost. Narodil se totiž kvůli vrozené vadě se znetvořeným obličejem. Podaří se mu přesvědčit nové spolužáky, že je navzdory svému vzhledu stejný jako oni?


Z mého pohledu...
Augie se celý svůj život učil doma a tak nikdy nepoznal, jaké to je chodit do školy. Jak už se v anotaci můžete dočíst, je to kvůli jeho vrozené vadě v obličeji. Augie kvůli všem možným operacím a léčbám doposud nemohl nastoupit do školy a tak učil doma. Teď už má ale vše za sebou a tak nastupuje do páté třídy, do nové školy, mezi nové děti. Samozřejmě z toho má veliké obavy. Co když se mu budou ostatní děti smát?

Autorka v knize moc hezky ukázala dvě věci. Zaprvé, jak odvážný a statečný Auggie je, když nastupuje do školy, kde zprvu snáší spousty škaredých poznámek ostatních a zadruhé, jak zlí a povrchní dokážou lidé a děti být.
Už od začátku je jasné, že to nebude mít ve škole jednoduché. Bohužel někteří jeho spolužáci se k němu chovají, jako k odpadu, jen proto, jak vypadá. Je to také kniha o ponaučení - autorka se snaží ukázat, že vzhled není všechno a to se jí skvěle daří.

Celý Auggieho příběh je vyprávěn z různých pohledů různých postav, ať už jde o Auggieho sestru Viu, kamarádku Summer a nebo Jacka. Osobně se mi moc líbilo, jak se každá postava jinak vyjadřovala a ukázalo se, že Auggie není jediný, koho situace ve škole trápí.

Kniha rozhodně není určena jen dětem. Samozřejmě, je primárně psaná pro dětské čtenáře a tomu odpovídá i náročnost čtení a styl psaní. Rozhodně si ale myslím, že tuto knihu by si měl přečíst naprosto každý. Celý příběh byl krásný a smutný zároveň a u knihy se rozhodně zamyslíte nad tím, proč vlastně lidé soudí ostatní podle toho, jak vypadají a ani se je nepokouší poznat. Auggie je moc statečný kluk a přesně na to celou knihu myslíte.

Dnes to byla trochu kratší recenze, ale zkrátka, tato kniha nejde tak dobře popsat, abyste doopravdy poznali, jak moc silné to bylo, musíte si knihu přečíst. Hodnotím 85% a doporučuji přečíst všem.

Komentáře

  1. Naozaj to bola krásna kniha, aj keď celkom nepochopím ten preložený názov, akosi to stráca to čaro.
    Celou knihou sa krásne niesla aj myšlienka, ktorá v angličtine bola "choose kind".
    Súhlasím aj s tým, že je to pre všetky vekové kategórie, malo by sa to tak podľa mňa aj propagovať, všetci by sme sa mali zamyslieť nad tým, ako by sme sa k takým ľuďom správali my.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím názvem souhlasím, ten anglický to asi více vystihuje. A co se té propagace týče, s tím souhlasím také. Já si právě knihu koupila asi 3 roky zpátky, ale byla vyloženě propagovaná jako dětská...
      Děkuji moc za komentář!
      N.

      Vymazat
  2. taky se na to chystam, rada bych to stihla nez vyjde film :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky