Přečteno: Posvátné lži Minnow Blyové

Autor: Stephanie Oakesová
Počet stran: 367
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Host
Anotace ze stránek nakladatele: Keviniáni připravili sedmnáctiletou Minnow téměř o všechno: o dvanáct let života, rodinu i o schopnost důvěřovat. A když se vzepřela, vzali jí také ruce.
Teď je keviniánský Prorok mrtvý a celá osada, kde komunita žila, spálená na popel. Detektiv z FBI tuší, že Minnow o tom něco ví — ona však mlčí. Hrůzné okolnosti ji dovedly do věznice pro mladistvé, kde objevuje nový svět. Učí se číst a především samostatně myslet. Zjišťuje, že kovové mříže nejsou nic proti svazujícím pravidlům její sekty. A že pokud se dokáže rozloučit s děsivým tajemstvím své minulosti, může získat opravdovou svobodu, o jaké vždycky snila.
Propracovaný psychologický thriller těží z motivů pohádky bratří Grimmů Bezruká dívka, nabízí však mnohem víc: sektu tvrdě trestající neposlušnost, věznici, kde si každý musí vydobýt své místo, sympatického detektiva, drzou a nebezpečnou spoluvězeňkyni s pesimistickým pohledem na svět a charismatickou Minnow, která zoufale bojuje o obyčejnou naději na lepší život.

Z mého pohledu...                                                                                                                                     První věc, která vás na knize zaujme je překrásná obálka. K příběhu, který kniha obsahuje sice tolik nesedí, ale na druhou stranu je to celkem dobrý kontrast. 
Minnow a její rodina jsou součástí jakési sekty, která věří v Proroka, který zprostředkovává jakési vize Boha Charlieho. Žijí izolováni v lesích a stýkat se s ostatními lidmi z civilizace je zakázané. Každému asi dojde, že vize i úkoly, které jim "Bůh Charlie" posílá jsou nesmyslné, keviniáni ale věří, že přesně takhle to má být a že jsou jakousi vyvolenou částí lidí, která má tu možnost věřit právě v Charlieho a posléze Proroka, který předává informace. 
Minnow je ale jiná. Nežije ve strachu a nedodržuje striktně každičké nesmyslné pravidlo. Zprvu jen velmi opatrně a nenápadně. Poté ale začala čím dál častěji opouštět tábor a stýkat se s ostatními lidmi, díky kterým zjistila, že náboženství, ve které byla přinucena věřit je slepé a plné nenávisti. A tak se Prorokovi vzepře. Zastání se jí nedostane, zato krutý a nelidský trest ji nemine - Minnow přijde o ruce a to dost drsným způsobem. 
Potom už jdou události rychle za sebou - stane se nějaká nehoda (a nebo to někdo udělal schválně?) a jejich tábor shoří. A Prorok je mrtvý. Kdo ale tohle udělal? 
Ve stejnou dobu je Minnow nalezena a následně odvezena do věznice pro mladistvé. Ale co se tam bude dít a kdo nakonec tábor podpálil, to už si přečtěte sami.

Musím říct, že tato kniha je opravdu jednou z nejzvláštnějších, co jsem kdy četla. Popis života ve vězení je spíše mírnější, oproti ostatním událostem v knize, ale i tak jsem autorce věřila, že to tam bylo drsné a že Minnow žila v nepřátelském prostředí. Tady by autorka možná mohla trochu přidat a v celkové atmosféře vězení přitvrdit, ale to je spíš jen moje poznámka.

Kniha má poměrně krátké kapitoly a střídá se přítomnost s minulostí. Obě dějové linie do sebe moc hezky zapadají a jednotlivé kapitoly z minulosti doplňují výpovědi ze současnosti. Taktéž bylo zajímavé sledovat, jak v přítomnosti Minnow mluví s terapeutem a čekat, zda už mu poví pravdu, nebo ho bude ještě chvilku obelhávat, nebo mu předávat neúplné informace.

Osobně jsem se zprvu bála, aby na mě kniha nebyla moc drsná, ale jak už jsem zmiňovala výše, klidně bych zvládla víc. Knihu tak mohu doporučit čtenářům YA. Hodnotím 75% a za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkuji nakladatelství HOST! Pro podrobnější info o knize stačí kliknout tady.

Četli jste tuto knihu? A co na ní říkáte vy?

Komentáře

  1. Mě se kniha moc líbila. Byla takovým překvapením :-) Rozhodně bych uvítala, kdyby byla syrovější, ale i tak jsem byla spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Kniha mě docela láká, už ji mám rezervovanou v knihovně tak se nechám překvapit, jak na mě zapůsobí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu povedená a velice lákavá recenze :)
    Původně jsem se do knihy pouštět nechtěla, ale po Tvé recenzi asi neodolám :D :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky